Završna izložba Frontiers in Retreat / Edge Effects Serbia

Autor Anđela Đukić
Pogodaka: 119
Završna izložba Frontiers in Retreat / Edge Effects Serbia

U ponedeljak 27. novembra u 20.00 u Velikoj galeriji KC Grada zvanično je otvorena završna izložba petogodišnjeg
evropskog projekta Frontiers in Retreat / Edge Effects Serbia.

Fokus projekta jeste multidisciplinarni dijalog o ekologiji sa posebnim akcentom na lokalno artikulisane ekološke probleme u sprezi sa širim kontekstom globalnih procesa. U toku pet godina domaći i strani umetnici imali su priliku da svoje stvaralaštvo prikažu u čak sedam evropskih rezidencija, a izložba “Edge Effects Serbia” prikazuje rezultate onih autora koji su prošli kroz različite delove
Srbije poput Beograda, Zlakuse, Ečke, Bora i Sirogojna stvarajući na tim lokacijama.

Prilikom otvaranja umetnička direktorka i kustos izložbe, Ljudmila Stratimirović predstavila je gostujuće umetnike Mirka Nikolića, Joanes Simon-Perret-a, Quelic Berga Carreras-a, Sara Mariu Kariranta, Nabb+Teeri, Carla Giffney i Radhildur Ingadottir. Celokupnu postavku zaokružili su i selektovani domaći umetnici čija se umetnička praksa dotiče problema održivog razvoja: Dušica Dražić, Vladimir Bjeličić, Tijana Radenković, Mina Piščević i Vjeko Sumić.

Izložba „Edge Effects Serbia” traje do 3.decembra, i sadržaće i prateći program u koji su uključene radionice, obilasci muzeja, projekcije video radova i panel diskusije sa autorima.

Projekat Frontiers in Retreat realizuje se uz podršku EU programa za kulturu i podržan je od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.