Svečano otvaranje izložbe ,,Smrt Karađorđa Petrovića"

Autor Irina Kovacevic
Pogodaka: 67
Svečano otvaranje izložbe ,,Smrt Karađorđa Petrovića

U četvrtak, 30. novembra 2017. u 18 sati u Istorijskom muzeju Srbije, nakon uvodnih reči Dr Dušice Bojić ,direktorke Istorijskog muzeja Srbije, dr Miloša Kovića ,vanrednog profesora na Filozofskom fakultetu i predsednika U.O. Istorijskog muzeja Srbije, i Nebojše Damnjanovića ,jednog od autora izložbe, U četvrtak, 30. novembra 2017. u 18 sati u Istorijskom muzeju Srbije, viši ,naučni saradnik u Istorijskom institutu.

Izložba se realizuje povodom obeležavanja dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa, a uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja.

Izložba „Smrt Karađorđa Petrovića” nastoji da približi vreme koje je Karađorđe proveo u izgnanstvu, nakon napuštanja Srbije posle sloma ustanka 1813. Godine i posebno njegov tragični kraj.
Postavka prikazuje stanje u beogradskom pašaluku uoči podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu na Sretenje 1804, razvoj ustanka i njegov slom 1813, sa posebnim akcentom na okolnosti i događaje koji su usledili i doveli do tragičnog ubistva Karađorđa 1817. u vremenima ne uvek stabilne diplomatske i vojne podrške Rusije i Austrije.

smrt karadjordja petrovica 01


Ovaj tragični čin ubistva je imao dalekosežne posledice na državni i politički život Srbije, posebno na potonje sukobe dinastija Karađorđević i Obrenović, koji su obeležili istoriju srpskog naroda u 19. veku i početkom 20. veka.

Posetioci će imati priliku da vide brojne originalne predmete koji su pripadali rodonačelniku dinastije Karađorđević, među kojima se svojim značajem i estetikom izdvajaju voždov pečatni prsten, dolama, zastava, kao i izvanredni primerci njegovog ličnog naoružanja i opreme: jatagan belosapac, pištolj kremenjak, tzv. ledenica, i fišeklija sa motivima Svetog Đorđa i Svetog Dimitrija, koji plene svojom lepotom i raskošnim ornamentima, predstavljajući tako i svojevrsna dela primenjene umetnosti i svedočanstva razvoja starih zanata i oružarstva.

Autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško LJubojević, Nebojša Damnjanović i Borislav Korica.
Dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović. Izložba je otvorena do septembra 2018. godine.

Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce. Grupne posete je neophodno zakazati na telefon 3287-242.