„Novi Vavilon“ Srboslava Ilića

Autor Nina Arsenijević
Pogodaka: 53
„Novi Vavilon“ Srboslava Ilića

U Manakovoj kući u subotu, 2. decembra, u 19 časova biće otvorena izložba „Novi Vavilon“ umetnika Srboslava Ilića. Beogradskoj publici će biti predstavljen izbor najvrednijih ostvarenja posvećenog umetničkog rada.

Najveći deo bogatog umetničkog opusa, koji broji više od 500 dela, čine slike u tehnici tempere na drvenoj podlozi, ali umetnik istražuje i različite slikarske varijacije u kombinovanoj tehnici, kao i u formi trodimenzionalnih slika, objekata i instalacija.

Po čistoti i iskrenosti stvaralačke motivacije i neposrednosti likovnog izraza – samouk, umetnik snagom originalne maštovitosti generiše inventivne likovne vizionarske sadržaje koji reflektuju složene spojeve tradicionalne sakralne simbolike, posvećenog religioznog promišljanja i dubokih ličnih istina umetnika. Bogat tematski repertoar biblijskih motiva za umetnika predstavlja neiscrpan izvor kreativnih varijacija izrazito sugestivnih, istovremeno rafiniranih i intenzivnih, likovnih doživljaja. Svežinu novih iskustava autor donosi vraćajući se drevnim duhovnim izvorima, koje saobražava svojim originalnim načinima idejne i formalne interpretacije.

Neobične slike ovog umetnika, minijaturne predstave biblijskih priča slikane uz pomoć lupe temperom na drvenoj podlozi, ubrzo skreću pažnju publike, kolekcionara, galerista, značajnih ličnosti umetničkog života. Eminentni likovni kritičar, Nikola Kusovac, prepoznao je i podržao njegov autentičan likovni potencijal i ohrabrio ga da izlaže. On mu otvara i prvu samostalnu izložbu u Prosvetinoj galeriji u Beogradu 2001. godine, kao i veliku retrospektivnu izložbu njegovih dela organizovanu povodom dve decenije umetničkog rada ovog umetnika u Etnografskom muzeju 2013. Uslediće niz samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a posebno se izdvaja samostalna izložba „Nojeva barka“ u Nacionalnoj galeriji Beograd (2017) i njegov projekat „Vavilon“ kao segment projekta „Plaštanica“ u galeriji Progres Beograd (2016).

Srboslav Ilić je učestvovao na značajnim međunarodnim manifestacijama u organizaciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti, Jagodina (MNMU) kao što su: Bijenale naivne i marginalne umetnosti (2013), Likovna kolonija naivne i marginalne umetnosti (2014, 2015) i Trijenale umetnosti samoukih vizionara (2016); zatim na Petnaestoj međunarodnoj likovnoj koloniji Akademija „Jelena Anžujska“ u Raškoj, kao i na drugim manifestacijama među kojima se izdvajaju projekti izrazito društveno-angažovanog karaktera, poput Krajiškog likovnog salona.
Od 2013. godine, kada prvi put učestvuje na Bijenalu naivne i marginalne umetnosti, slike ovog umetnika postaju neizostavan deo stalne postavke MNMU, kao i svih reprezentativnih izložbi naivne i marginalne umetnosti Srbije u organizaciji MNMU u zemlji i značajnim međunarodnim projektima. Za svoja ostvarenja odlikovan je nagradama i priznanjima, među kojima se izdvaja Posebno priznanje za izložena dela, koje mu dodeljuje internacionalni žiri Šesnaestog bijenala naivne i marginalne umetnosti u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu, 2013. godine.

Dela Srboslava Ilića zastupljena su u nizu muzeja, galerija i privatnih kolekcija u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvaja Zbirka MNMU i privatne kolekcije u Španiji, Austriji i Sloveniji. U internacionalnoj likovnoj zbirci MNMU stvaralaštvo ovog umetnika zastupljeno je sa devet dela, pretežno izvedenih kombinovanom tehnikom tempere i akrilika na drvenoj podlozi.
Autor teksta za ovu izložbu i saradnik na projektu je književnik i likovni umetnik Nikola Šindik. srboslav ilic 01