Ksenija Djačenko i Viktor Radić u Ustanovi Gvarnerius

Autor Anđela Đukić
Pogodaka: 119
Ksenija Djačenko i Viktor Radić u Gvarnerijusu

U Centru lepih umetnosti Gvarnerius, klavirske koncerte održaće Ksenija Djačenko, u ponedeljak 4. decembra i Viktor Radić, u sredu 6. decembra, u 20 časova.

Ksenija Djačenko završila je Umetničku školu u Volgogradu u klasi Viktora Lesenkoa. Studije nastavlja na muzičkom konzervatorijumu „L. V. Sobinov” (2000.) u Saratovu kod Asije Kireve, gde dobija „Diplomu najboljeg izvođača”. Istu dobija i na postdiplomskim studijima kod Aleksandra Rikela 2007. godine. U septembru 2014. završila je studije na visokom konzervatorijumu za muziku „Salvador Seguí” u Kateljonu (Španija) kod italijanskog pijaniste Breno Ambrosinija i dobija diplomu profesora klavira. Od 2010. do 2014. bila je asistent Brenoa Ambrosinija na „Alfred Schnittke Academy Internationa”l u Hamburgu (Nemačka). Godine 2007. osvojila je Specijalnu nagradu za savremenu muziku na međunarodnom pijanističkom takmičenju „IBLA GRAND PRIZE” u Raguzi (Italija) kao i I nagradu na trećem Nacionalnom takmičenju za profesore u Volgogradu. Marta 2008. godine dobila je Nagradu za najboljeg „klavirskog saradnika” na Volgogradskom violinskom takmičenju. Iste godine je nastupala kao solista na turneji sa državnom filharmonijom Volgograda. Godine 2009. osvojila je prvu nagradu na međunarodnom festivalu mladih pijanista u Siguenzi (Španija) i treću nagradu na međunarodnom pijanističkom takmičenju „Antón García Abril” (Teruel, Španija), a 2010. treću nagradu na međunarodnom pijanističkom takmičenju „Ciutat de Carlet” (Valensija, Španija), i od tada nastupa širom Španije. U oktobru 2010. godine dobija Prvu nagradu na XIII „José Roca” međunarodnom pijanističkom takmičenju u Valensiji. Dobitnica je nagrade za najboljeg izvođača muzike 20. veka na međunarodnom pijanističkom takmičenju „Carl Filtch” (Sibiu, Rumunija, 2011), a u avgustu naredne godine dobija treću nagradu na međunarodnom „Pan Musica” pijanističkom takmičenju u Beču (Austrija).

Od 2008. živi u Beogradu, često drži majstorske kurseve i priprema mlade pijaniste za međunarodna takmičenja u Evropi, a posebno za takmičenja u Španiji i Italiji.

Na koncertu u Gvarneriusu izvodiće kompozicije Čajkovskog i Šopena.

ksenija djacenko viktor radic 01

Viktor Radić osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima: druga nagrada, „Nikolai Rubinstein”, Pariz, 2008; druga nagrada „Virtuosi per musica di pianoforte” u Usti nad Labem, Češka, 2011; Zlatnu medalju i specijalnu nagradu za premijerno izvođenje kompozicije „Fuga” Ivana Rijaveca, na EPTA takmičenju I. Rijavec u Idriji, Slovenija, 2012; prva nagrada, „San Dona di Piave”, San Dona di Piave, Italija, 2015; prva nagrada i specijalna nagrada za izvođenje dela F. Šopena, ChopinFest u Beogradu 2016; prva nagrada i specijalna nagrada “Stanislava Tešić” na “Memorijalu Isidor Bajić”, Novi Sad 2017; specijalno priznanje, Euregio Piano Award, Geilenkirchen, Nemačka, 2017. Ove godine je nagrađen stipendijom od strane Yamaha Music Foundation of Europe. Dobitnik je nagrade iz fonda Fakulteta muzičke umetnosti „Katarina Aćimović” za najbolju interpretaciju sonate, kao i godišnje nagrade dodeljene najboljem studentu na studijskom programu za klavir. Osvojio je prve nagrade na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije 2007. i 2009, a drugu nagradu 2011. Takođe je osvojio prvu nagradu, i nagradu laureata na internacionalnom takmičenju za mlade pijaniste „Mihajlo Vukdragović” u Šapcu 2009. godine, a dobitnik je i nagrade „Zlatno zvonce” od strane grada Novog Sada za postignute rezultate.

Na programu njegovog koncerta u Gvarneriusu su dela Baha, Betovena i Prokofijeva.

ksenija djacenko viktor radic 02

6. ciklus koncerata najboljih akademaca Fakulteta muzičke umetnosti „FMU i Gvarnerijus
nagrađuju” podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Beograd i, petu godinu zaredom,
kompanija NELT.

Ulaz na sve koncerte ciklusa je besplatan.