Izložba "Protočnost" mala galerija ULUPUDS-a

Autor Saša Matić
Pogodaka: 218
Izložba

U maloj galeriji ULUPUDS-a 11. septembra u 19 časova održaće se svečano otvaranje izložbe "Protočnost" tri mlade autorke.

Tri umetnice, dve sestre, dve koleginice iz klase na studijama, cimerke na likovnim kolonijama, drugarice u izlascima, još od priprema za upis na fakultete razmenjuju slikarska i druga iskustva istovremeno izgrađujući svoja tri umetnička stila uz međusobne uticaje. Sve tri se odlikuju sigurnim crtežom i darom za studioznu analizu, ali i divljenjem prema neponovljivom hazardu koji nastaje ponašanjem boje kao materije. Bilo da koriste uljane, akrilne ili vodene boje, rado dopuštaju medijumu da teče i prska, usmeravajući ga u skladu sa ličnim senzibilitetom. Osušeni tokovi boje na slikarskoj podlozi beleže fluidno kretanje inspiracije pretočene u stvaralački čin. Ponekad talasi, struje tekuće boje, potpuno zaokupe slikarke i povuku ih u domene apstrakcije, ponekad mrlje porvociraju asocijacije i traže dopunu u vidu kontrolisanog uobličavanja, a ponekad prosto bivaju ukroćene veštim crtežom, koji odaje lični rukopis svake od slikarki.

Naziv "Protočnost" je reč, koja se često provlačila kroz duhovne razmene između tri umetnice, a čiji je autor Biljana Novković. Reč je u njihovim razgovorima označavala sposobnost osobe da kroz sebe, svoj doživljaj, propusti utiske i iskustva - energiju postojanja. Pojam protočnosti objedinjava i stalne promene usled proživljavanja međusobnih uticaja tokom umetničke razmene, i fluidnost proticanja informacija između svesti i podsvesti tokom stvaralačnog procesa, fluidnost slikarskog medija čije mogućnosti sve tri istražuju, kao i lični razvoj podstaknut otvorenošću za novo i drugo. Vesna, Biljana i Jasna su sakupile radove manjeg formata, koji odražavaju ideju protočnosti, večite pokretljivosti, promenljivosti, višeobraznosti životne energije, koja zahteva konstantnu otvorenost svesti.

Biljana Novković je rođena u Beogradu 1973. Diplomirala i magistrirala na fakultetu likovnih umetnosti, odsek slikarstvo. Najvažnije polje interesovanja joj je čovek, njegova psiho-fizička struktura, i odnos prema samom sebi i životu. Tako da voli portret, ljudsku figuru, ali i apstrakciju. U svom stvaralaštvu, koristi sve tehnike i pristupe platnu, papiru, kamenu.. Dobitnik je nagrade za mozaik na fakultetu. Član ULUSA od 2007.god i samostalni umetnik. Priredila je pet samostalnih, i učesnik je brojnih grupnih izlozbi u Srbiji i inostranstvu.
tel: 0642406629
e-mail: bikibica@gmail.com

,Vesna Petrić rodjena je 1980.te godine u Beogradu. Na FPUiD u Beogradu 2005. godine diplomira na smeru primenjene keramike, predmet- unikatna keramika. Član je slikarsko grafičke sekcije ULUPUDSa od 2014. godine. Likovni rukopis koji umetnica koristi prepoznaje se kao osetljivo pismo, akademski perfekcionizam. U protekle tri godine svoj rad posvetila je istraživanju biološkog diverziteta. Izlagala je više puta samostalno, jedno od najznačajnijih samostalnih izlaganja je na III Svetskom kongresu biološkog diverziteta, Drvengrad, Mećavnik, 2015. godine u organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Učesnik je mnogih kolektivnih izložbi, likovnih kolonija u Srbiji i u drugim zemljama.
mob: 0653073023
0604066820
e-mail vesnazpetric@gmail.com

Jasna Opavski (Opavska) je rođena 1974. u Beogradu, gde je diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti. Kao poznavalac i predavač u oblasti istorije i teorije umetnosti u svom slikarstvu se osvrće na velike istorijske stilove, uvek tražeći ravnotežu između kreativnog eksperimenta i tehničke veštine. Opavska ima bogato iskustvo u slikanju portreta i ljudske figure u svim tehnikama, od grafitne olovke, akvarela, preko ulja na platnu do murala. Izlaže grupno i samostalno u Srbiji i drugim zemljama. Od 2012. je u članstvu Udruženju likovnih umetnika Srbije.
Tel: 064 2394492
E-mail: opavskajasna@gmail.com
Public facebook page: Opavska art

protocnost 01