Izložba portreta Anastasa Jovanovića

Autor Saša Matić
Pogodaka: 756
Izložba portreta Anastasa Jovanovića

Povodom obeležavanja 200 godina od rođenja prvog srpskog fotografa i litografa, u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije 8. septembra 2017. godine, sa početkom u 13 časova, svečano će biti otvorena izložba „SLIKA GRAĐANSKOG DRUŠTVA – Portreti Anastasa Jovanovića iz Zbirke Narodnog muzeja u Beogradu“.

Izložba će trajati do 21. oktobra 2017. godine, a na otvaranju će se gostima obratiti kapetan bojnog broda Petar Bošković, načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu i Čedomir Vasić, profesor Fakulteta likovnih umetnosti.

Anastas Jovanović svojom galerijom portreta znamenitih ličnosti pored životnih fizionomija istorijskih ličnosti pruža na slikovit način vizuru u transformaciju srpskog društva iz orijentalizujućeg ka evropskom kulturnom kontekstu prateći formiranje građanskog društva.

Najveći deo Anastasovog opusa čine upravo portreti. Upravo to je bio žanrovski okvir u kojem se on iskazao u punoj stvaralačkoj snazi. Posebnu celinu predstavljaju dela koja u sebi nose karakter specifične građanske kulture, izražen kroz ikonografiju, kostim, fizionomiju i druge izražajne elemente. Anastas se u izradi litografija oslanjao na predloške sopstvenih fotografija.

Ako su Anastasove fotografije umetnička dela posebne vrednosti karakteristične za medij kojem pripadaju, onda su njegove litografije u većoj meri autentični izraz ljudske osećajnosti. Radeći po sopstvenim predlošcima i obuzet živim emocijama, Anastas je u svoje litografije „upisao“ i sebe kao stvaralački subjekt. Bez toga njegovi radovi ne bi imali izrazit kulturno-istorijski značaj i nedostajala bi im ona dragocena odlika koja potiče iz stvaralačke individualnosti i subjektivnosti jednog umetnika.

portreti gradjanskog drustva 00