Boris Buden u Filozofskom teatru

Autor Saša Matić
Pogodaka: 618
Boris Buden u Filozofskom teatru

Na samom kraju sezone, u Filozofskom teatru na Sceni „Raša Plaović“ imaćemo priliku da čujemo jednog od najbritkijih umova Balkana, filozofa i publicistu Borisa Budena, a razgovor sa njim će voditi Srećko Horvat

Boris Buden je na Zagrebačkom sveučilištu diplomirao filozofiju, uz dopunske studije marksizma, a doktorirao teoriju kulture na univerzitetu Humbolt u Berlinu, gde trenutno živi i radi. Gostujući je predavač na univerzitetu Bauhaus u Vajmaru. Objavio je više knjiga i studija iz područja filozofije, politike, lingvistike i teorije kulture i umetnosti. Tokom devedesetih, bio je urednik i objavljivao je u čuvenom časopisu „Arkzin“, a autor je i kultnih zbirki eseja – „Barikade“ i „Kaptolski kolodvor“ u kojima je izuzetno prodorno secirao društvenu, kulturnu i političku stvarnost Hrvatske i bivše Jugoslavije. Objavio je knjige „Vavilonska jama. O (ne)prevodivosti kulture“ i „Zona prelaska – o kraju postkomunizma“. Preveo je neka od najznačajnijih dela Sigmunda Frojda.

Buden i Horvat će u Filozofskom teatru govoriti o mnogim značajnim pitanjima današnjice, kao što su poraz socijalističkog projekta, ideologija postkomunističke tranzicije, istorijski revizionizam, današnji nacionalizmi u Evropi i na Balkanu, evropski fašizam i današnji „antifašizmi“, mit o dva totalitarizma, korupcija globalnog kapitalizma, nadideološka idila neoliberalizma i rasistički elitizam građanskih klasa. I na kraju, postaviće pitanje da li je na ovim prostorima uopšte moguće u skorijoj budućnosti zamisliti neku novu socijalističku revoluciju?

Događaj počinje u 20.30, a karte se mogu kupiti po ceni od 200 dinara na blagajni Narodnog pozorišta u Beogradu.

filozofski teatar 2