Akademski filmski Zagreb u Beogradu "Stanovanje na filmu"

Autor Marija Cerović
Pogodaka: 61
Akademski filmski Zagreb u Beogradu

U sredu, 15. novembra sa početkom u 19.30 biće održan Akademski filmski Zagreb u Beogradu STANOVANјE NA FILMU. Program će se održati u maloj sali Doma kulture Studentski grad. Prezentacija i izbor filmova: Petra Belc 

Tata je rekao da ne valјa gubiti nadu, jednog dana naći ćemo Kolumbovo jaje. Pitala sam mamu što je to Kolumbovo jaje, ona je rekla da se tako zove rješenje za novi stan, zapisala je u svoju beležnicu protagonistkinja kratkog filma Moj stan (1963, r: Zvonimir Berković), malena osnovnoškolka koja se sa roditelјima i bratom iz skučenog građanskog stana seli u moderan stan u novoizgrađenom zagrebačkom naselјu. Pravo na (besplatan) stan porodica iz Berkovićevog filma ostvarila je zahvalјujući zakonski i pravno uređenoj instituciji stanarskog prava iz perioda od 1958. do 1974. godine, a film je prikazan u sklopu programa Stanovanje na filmu, koji je 2016. godine pokrenuo zagrebački kustoski kolektiv BLOK. Problem stanovanja na filmu BLOK je smestio unutar šireg programa pod nazivom Umjetnici za kvart, u okviru koga je otvorio prostor domaćim i stranim umetnicima za multidisciplinarna istraživanja stanovanja na Trešnjevci, zagrebačkom kvartu odnosno radničkom naselјu koje u sebi objedinjuje različite procese vezane uz stanovanje. Prezentacija ovog zagrebačkog programa u beogradskom Domu kulture Studentski grad sastoji se od izbora filmova prikazanih tokom protekle dve godine. (Petra Belc)

stanovanje na filmu 02


Problemi sa stanovanjem (Housing Problems, 1932), 13’,
r: Edgar Enstej, Artur Elton, dokumentarni, Velika Britanija

Kamerom kroz Zagreb (1957), 14’, r: Srećko Bejgand, dokumentarni, Jugoslavija

Moj stan (1962), 12’, r: Zvonimir Berković, igrani, Jugoslavija

Sjajni radijantni život (Une vie radieuse, 2013), 17’,
r: Meril Hart, eksperimentalni, Francuska

Stanarsko pravo lagumaša Safera (1974), 12’,

Ruke nad gradom (Le mani sulla città, 1963), 100’,
r: Frančesko Rozi, igrani, Italija

Akademski filmski centar (AFC) Doma kulture Studentski grad u Beogradu organizuje program pod nazivom Akademski filmski Zagreb. Svake srede u novembru biće održan po jedan filmski program zagrebačkih produkcijskih kuća bliskih AFC-u (kratki, animirani, eksperimentalni, studentski, kinoklubaški filmovi), a tokom nedelјe i jedno javno predavanje ili masterklas zagrebačkih proučavalaca filma, televizijskih serija, animacije, pokretnih slika svih vrsta.

Program podržan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i VELEPOSLANSTVA REPUBLIKE HRVATSKE.

Ulaz slobodan

 stanovanje na filmu 05