57. Oktobarska izložba - Kruševac

Autor Saša Matić
Pogodaka: 115
57. Oktobarska izložba - Kruševac

Tema ovogodišnje tradicionalne Oktobarske izložbe je „Ksenofobija“. Iako se danas čini, da bi kao nikada ranije otvorenost prema svetu, posebno u sklopu pristupa informacijama, dovela do rušenja nepoverenja, predrasuda i straha o drugima, o njihovim vrednostima, ili straha o drugačijem, svedoci smo upravo suprotnog.

Okolnostima u kojima nastaje, postoji i razvija se savremena umetnost danas, pre svega, u lokalnom kontekstu podstakli su da tema KSENOFOBIJA bude tema i ovogodišnje Oktobarske izložbe i time pokuša da podvuče i ulogu umetnika danas, umetnosti i stvaralaštva.

Uz poštovanje tradicionalnog karaktera izložbe, kao otvorenog poziva umetnicima ustaljen je koncept koji se zasniva na postavljanju određene teme a koja se tiče aktuelnih pitanja savremene umetnosti u nastojanju da na taj način podstakne na različita promišljanja i prikaže najnovija produkcija umetnika i umetnosti.

Oktobarska izložba je od ustanovljenja početkom šezdesetih godina u čast oslobođenja grada i pobede nad fašizmom, bila i deo podrške likovnoj sceni Kruševca i mesto okupljanja, podsećanja i predstavljanja umetničkog delovanja svih onih umetnika koji čine jednu šire shvaćenu kruševačku likovnu scenu i doprinose njenoj raznovrsnosti i živosti.

Na ovoj tradiocionalnoj izložbi zastupljeno je 23 rada u različitim tehnikama i medijima, četrnaestoro autora: D. Aksentijević, G, Vukadinović, U. Žeželj, Z. Komatinović, M. Lazarević, S. LJušić, N. Milčev, N. Panić, M. Pavlović Petrov, A. Punoševac, M. Rajković, J. Rašović, LJ. Simić, S. Ćurčić.

Otvaranje izložbe: petak, 13. oktobar 2017. u 19 sati
Umetnička galerija, Majke Jugovića 12
Izložba je otvorena do 30. oktobra 2017. g.