Самостална изложба посудне керамике ''Траг'' Сање Сремац

Самостална изложба посудне керамике ''Траг'' Сање Сремац

Самостална изложба посудне керамике ''Траг'' Сање Сремац, академског сликара керамичара, биће отворена у суботу, 16. децембра у 19 часова у Кући Ђуре Јакшића (Скадарска 34). Изложбу ће отворити Весна Тодоровић, историчар уметности-ликовни критичар.

"Ова изложба се дешава на временској тачки која означава 25 година уметничког стварања, што Сања није желела да директно истакне. Уместо тога, упутила нас је да овако значајан биографски податак очитавамо у алузивном појму «Траг», у називу изложбе. Његова симболика недвосмислено упућује на пуну свест ауторке о протеклим деценијама непрекидног и веома плодног делања, којим је темељно уткивала знакове свог препознатљивог ликовно-семантичког промишљања, као и завидног занатско-технолошког знања – знакове које очитавамо у свим до сада изведеним предметима од «блатњавог злата» - овим наочитим термином апострофирамо једну од Сањиних уобичајених досетки, какве непрекидно уткива у смисао својих керамовратоломија. Упућујући неку врсту ретроспективног погледа ка почецима – дипломирала је на посудној керамици - одлучила је да у целини представи управо посудни опус, за разлику од доскорашњих изложби хуморно бравурозних, керамоскулпторалних објеката, међу којима су се посуде «провлачиле», користећи исти стил бизарних додатака. Већински потпуно нов, уз неколицину артефаката из претходних циклуса, читав изложбени избор је стилски и значењски целисходан, и превасходно је исход Сањине намере да подсети, осветљавајући кључне трагове пређеног пута: интерес за етно посуде, за рустикалност, за комбинације материјала, чији спој, по њеном обичају, често клизи ка некој врсти уврнутог хумора."

Весна Тодоровић, историчар уметности-ликовни критичар

Сања Сремац је рођена 1969. године у Београду. Завршила је средњу дизајнерску школу. Дипломирала је на ФПУД-у на одсеку керамика и стакло. Самостални је уметник, члан је УЛУС-а и УЛУПУДС-а. Излаже од 1992. године, преко сто деведесет жирираних групних изложби у земљи и иностранству. Учествовала је на бројним колонијама, радионицама и фестивалима. Радови јој се налазе у приватним збиркама и установама културе. Самостално је излагала више пута. Води радионицу керамике ,,Глинардина'' за децу и одрасле. Добитник је годишњих награда УЛУПУДС-а за стваралаштво 1998, 2000, 2002. 2011. и 2014. године. Поред керамике бави се дизајном, фотографијом и вајарством. Живи и ради у Београду.