19. Бијенале керамике Београд

19. Бијенале керамике Београд

УЛУПУДС, Секција за уметност и дизајн керамике и стакла и Радио телевизија Србије Вас позивају на свечано отварање 19. Бијенала керамике Београд у уторак, 12. децембра 2017. године у 19х, у Галерији Радио телевизије Србије, Таковска 10. Изложба ће бити отворена до 22. децембра 2017. године.

У време када се уметничка удружења и асоцијације, културне институције, организатори различитих уметничких фестивала и манифестација боре за опстанак својих програма у новонасталим тржишним условима на уметничкој сцени, Секција за уметност и дизајн керамике и стакла УЛУПУДС успела је да очува и успешно организује традиционалну изложбу Бијенале керамике Београд. Ово, 19. по реду Бијенале керамике, одржава се као и предходних неколико година у Галерији Радио телевизије Србије, у простору у коме јасно долазе до изражаја квалитет, свежина и експресивност свих експоната и где је лако сагледати целу поставку од преко педесет радова. Публика ће и овога пута имати јединствену прилику да ужива у креативним и маштовито израђеним радовима наших уметника, од којих је немали број већ заузео високо место на савременој светској сцени уникатне уметничке керамике.

Бијенале керамике Београд је манифестација која се одржава скоро четири деценије и једна је од ретких изложби Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС) која је опстала са својом првобитном концепцијом на којој се представљају уметници свих генерација и различитих ауторских рукописа радовима насталим у предходне две године. Поједине радове је публика имала прилику да види на самосталним и колективним поставкама које организује УЛУПУДС у својим галеријама (галерија Сингидунум и Мала галерија УЛУПУДС) и другим изложбеним просторима. Стручна публика и јавност се слажу да је свака наредна изложба боља и да је квалитет представљених дела увек на завидном нивоу.

Савет 19. Бијенала керамике Београд се као организатор веома поноси што ће и ове године поставка бити богата различитим креативним и успешно реализованим идејама и решењима. Поред монументалних композиција, зидних, подних и просторних инсталација, важно место на овогодишњој поставци заузимају и керамо-скулптуре (фигурација, геометријска и лирска апстракција), декоративне форме и посудна керамика. Основни материјал, керамика (каменина, порцелан, мајолика,теракота...), на појединим експонатима оплемењен је и неким другим материјалима (стакло, метал, дрво, песак, жица, камен...). Сви радови су беспрекорно технички изведени, а високо развијене техничке могућноси савременог доба су омогућиле неким ауторима да остваре радове који су синтеза керамике и нових, модерних медија (штампа, лед расвета...).

Хетерогеност ове изложбе је база на којој се темељи Бијенале керамике, а инвентивност, свежина идеја, позитивна стваралачка енергија, ентузијазам, слобода уметничког изражавања, истраживачки дух, креативност и машта доприносе да сви ови радови чине једну јединсвену импресивну целину. Припреме за 20. Бијенале керамике ће кренути већ почетком наредне године, јер организатори желе да јубиларна изложба буде најобимнија поставка и да се поред најновијих остварења нађу и награђени радови са предходних изложби, да изложба добије међународни карактер и да се што више ова грана примењене уметности приближи публици путем едукативних предавања, интерактивних радионица, презентација.