GLASSMOVEMENT - изложба уметничког стакла

GLASSMOVEMENT - изложба уметничког стакла

Гостујућа изложба уметничког стакла Glassmovement, која ће у Музеју примењене уметности бити одржана од 5-29. јуна 2019. настала је на иницијативу Лубомира Ферка, уметника стакла и члана Удружење словачких уметника-стаклара АСГА.

Изложба Glassmovement има за циљ да истакне чињеницу да су и пре великих политичких промена у Европи и локалних догађаја са њима у вези, уметници на авангардан начин доприносили културном јединству, представљајући Словачку неочекиваним резултатима. Гостовање изложбе у Београду има за циљ да објасни да Словачка није „бела мрља“ на мапи глобалне сцене уметничког стакларства и поклон је свима онима који се интересују за уметност у стаклу.

Историја производње и обраде стакла на територији Словачке, из угла историчара уметности, има неколико значајних фаза. Након пионирског периода, током ког су осниване стакларске радње, фабрике или заједнице, и њиховог установљавања на домаћем и иностраном тржишту, у другој половини XX века, стакларска индустрија и, нарочито, уметници-стаклари у Републици Словачкој постају видљивији.

Иако је први симпозијум посвећен стаклу у Словачкој организован 1990. године, до 1999. одржано их је укупно десет. Период политичких промена 1990. године обележила је појачана креативност, али и интензивне активности у области културе. Више од сто уметника, који су учествовали на симпозијумима међу којима су се често могли наћи и истакнути светски аутори, допринели су ренесанси примењене и ликовне уметности у Словачкој. Захваљујући томе, у Словачкој је установљена снажна традиција симпозијума посвећених стаклу, а многи од њих и данас представљају важан део активности уметничке заједнице.

 

Шта су симпозијуми донели?

Највидљивији преглед резултата сваког симпозијума била је изложба. Обим и заступљеност аутора, њихових радова на изложбама стакла били су различити, као и различити концепти презентација. Поред околних земаља, у Словачку су дошли уметници из Немачке, Холандије, Француске, Аустрије и других држава. Током десет одржаних симпозијума са којих долазе експонати, родио се велики број радова који карактеришу читав спектрум ове фазе развоја уметничког стакла.

Аутор изложбе: Лубомир Ферко

Кустос изложбе: Милица Цукић, музејска саветница

Реализацију изложбе помогли Амбасада Словачке у Београду и Новоградски музеј и галерија, Лученец

Трајање: 5-29. јун 2019.

Свечано отварање изложбе, среда, 5. јун 2019. у 19 сати

Листа учесника на изложби стакла Glassmovement:

Thierry BAUDRY /Fr/, Ladislav ČERBA /Sk-Hu/, Dorothé Van DRIEL /Nl/, Karol DREXLER /Sk/, Bohumil ELIÁŠ /Cz/, Lubomír FERKO /Sk/, Eva Fišerová /Sk/, Pattantyus GERGELY /Hu/, Mária HAJNOVÁ /Sk/, Annaleena HAKATIE /Fin/, Frank Van HAM /Nl/, Pavol HLOŠKA/Sk/, Ede HORTON /Aus/, Helmut HUNDSTORFER /Aus/, Fero KOVÁČ /Sk/, Andrej JAKAB /Sk/, Yves JUMEAU/Fr/, Ivica MARKOVIČOVÁ/Sk/,Veronique MONOD/Fr/, Richard MEITNER /USA-Nl/, Stano MELIŠ /Sk-Aus/, Mari MÉSZAROS /Hu-Nl/, Jan MÝTNY/Sk/, Marta MLÍCHOVÁ /Sk/, Viktor ORAVEC/Sk/, Marina PAPAIS /Can/, Drahoš PRIHEL /Sk/, Graham SCOTT /Can/, Juraj STEINHÜBEL /Sk//, Gerard TORCHEUX /FR/, Rick Harry TUN /CAN/, Jozef VACHÁLEK /SK/, Catherine ZORIČÁK /Fr/, Ján ZORIČÁK /Sk-Fr