Бесплатнa демонстрациона радионица керамике на грнчарском точку

Бесплатнa демонстациона радионица керамике на грнчарском точку

Удружење "Булевар Уметности" имаће ту привилегију, да у оквиру изложбе "Керамика" која је постављена у Музеју науке и технике у Београду, одржи низ бесплатних, демонстационих, едукативних радионица на тему израде предмета на грнчарском точку. Предавања ће водити Саша Матић, предсендник нашег удружења и један од едукатора на курсу керамике који одржавамо.

Присутни ће на радионицама имати прилику да се упознају са процесом израде једног предмета од керамике и израдом једног предмета на грнчарском точку, корак по корак. Израда предмета од керамике у атељеима, када је ручна израда у питању, знатно је комплекнија од онога што многи мислие. У оквиру радионице сазнаћете који су су то све кораци, процеси и технологије који се примењују.

О ИЗЛОЖБИ:

Изложба Музеја науке и технике „Керамика“, аутора Зорана Левића, кустоса Музеја, посвећена је историјском развоју, технологији производње и употреби керамике на нашим просторима.

Посетиоци изложбе упознаће се са керамиком као материјалом, њеним значајем и употребом у најразличитијим сферама људског живота. Производња керамике је једно од најстаријих и најзначајнијих технолошких открића и представља прву контролисану хемијску промену материје. Технологија керамике, њена производња и намена, мењала се током историје. Данас је употреба керамике готово неограничена због њених својстава, као и оних која се могу пројектовати у циљу добијања специфичних карактеристика. Без керамике је готово немогуће замислити живот савременог човека.

На изложби ће бити приказани експонати и предмети од керамике, из збирки Музеја науке и технике, Археолошког института Београд, Етнографског музеја, Музеја града Београда и приватних колекција и фабрика. Изложени експонати покривају периоде од праисторије и антике, преко средњег века, па све до најсавременијих примена. Историја израде керамике у Србији представљена је на примерима керамичког посуђа и технологија пронађених на територији Београда, широм Србије, као и производа из фабрика Тоза Марковић д. о. о., Потисје Кањижа, Керамика Кањижа, Полет из Новог Бечеја, Зорка-керамика д. о. о., Зорка опека, Керамика Младеновац а. д., Електропорцелан а. д. из Новог Сада и Порцелан Зајечар.

Термини радионица:

31.03. 14ч I група
31.03. 15ч II група

14.04. 14ч I група
14.04. 15ч II група

21.04. 14ч I група
21.04. 15ч II група

28.04. 14ч I група
28.04. 15ч II група

Улаз је бесплатан за све који обаве пријаву/резервацију за један од термина путем мејла: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. . Број места је ограничен! Резервишите своје место на време. У пријави навести датум и групу за коју се пријављујете.

Детаљ са једне од радионица