Предавање "Керамика на колу" у Библиотеци у Костолцу

Предавање

Удружење „Булевар Уметности“ у склопу својих активности организује и реализује предавања из различитих тематских области керамике као заната и уметности. Кроз реализацију ових активности имали смо прилику да сарађујемо са многим институцијама, међу којима се налази и Библиотека у Костолцу, одељење Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ из Пожаревца.

У уторак 13.марта са почетком у 17х у просторијама Библиотеке у Костолцу одржали смо предавање на тему „Керамика на грнчарском точку“. Предавање се састојало из два сегмента, теоријског и практичног. Двадесетак присутних Костолчана, заједно са особљем библиотеке, су након тога имали прилику и да се опробају у овој и више него занимљивој техници.

Теоријски део предавања садржао је основне информације о глини – материјалу који користимо, као и техникама и процесу израде једног предмета од керамике. Причали смо о припреми глине, моделовању неком од техника (као што су технике ручне израде и технике рада на грнчарском точку), затим смо говорили о процесу сушења, првог „бисквитног“ печења, декорацији глазурама, али и енгобама, оксидима и надглазурним бојама и на крају „глазурном“ печењу, где тек по завршетку истог имамо готове керамичке производе.

У практичом делу показали смо процес израде предмета на грнчарском точку. За реализацију овог сегмента са нама смо понели грнчарски точак и пратеће алате како бисмо што веродостојније приказали ову технику. Корак по корак присутне смо упознали са процесом рада. Прошли смо све кораке од центрирања преко бушења, ширења основе, равњања дна, подизања и тањења зида и на крају обликовања.Најзанимљивији део за све присутне је дошао на крају када су и сами добили прилику да се опробају у овој техници и мало „упрљају“ руке.

Овом приликом желимо да се захвалимо особљу Библиотеке у Костолцу које је показало иницијативу и угостило нас на највишем нивоу. Оно што је оставило посебан утисак је пријатна и домаћинска атмосфера коју смо осетили не само ми, већ и сви присутни који, поред ових активности које библиотека организује, често ту долазе у потрази за инспирацијом и уживањем кроз књигу и ову библиотеку виде као други дом. Посебно се захваљујемо и руководиоцу Библиотеке у Костолцу Ренати Минић, која поред овог предавања, кроз многе иницијативе, осмишљава и покреће прегршт других активности, предавања и радионица у простору библиотеке, чинећи је тако местом на које Косточани могу само да се поносе.