Више керамике - Мање пластике

Више керамике - Мање пластике

Под утицајем велике индустријске производње и потражње за пластичним предметима у домаћинству, полако смо истиснули све природне материјале којима смо били окружени свакодневно, попут керамике. Са циљем смањења загађења од пластичног отпада започет је пројекат „Више керамике – мање пластике“, како на друштвеним мрежама, тако и у реалности кроз организацију чији је идејни творац Lauren Moreira, која тренутно живи и ради у Италији.

Застрашујућа је чињеница да се 33% пластике баци након прве употребе. С обзиром на то да није биоразградива она се само уситњава у све мање комаде, а притом због адитива које произвођачи додају ради лакше производње отпушта разне токсичне материје у околину. Озбиљно утиче на животињски свет, али и на човека. Пластика полако доспева у пијаћу воду и храну коју једемо, а истраживања су показала да је скоро сваки човек на планети већ под утицајем овог загађења и да се у нашим телима налазе фрагменти и токсини настали управо од одбачене пластике. Колики је обим овог загађења говори и чиненица да само САД годишње произведе 30 милиона тона пластичног отпада, а да се само 8% истог рециклира.

Инспирисан овим информацијама настаје покрет Plastic Pollution Coalition и у оквиру њега пројекат More Clay Less Plastic – Више глине мање пластике, који се бави идејним решењима када је у питању употребна керамика коју смо у домаћинству највише заменили пластиком.

Њена изожба употребних керамичких предмета под називом „More Clay Less Plastic: Change in Your Hand“ је приказана у десет градова, што је допринело развијању покрета, али и генералном закључку да људи јако мало знају о овој врсти загађења. Она је допадљивим дизајном и приказом многих употребних керамичких предмета посетиоцима показала поједине елементе давно замењене пластиком, које су неки видели по први пут у животу.

Зашто керамика? И поред тога што фрагменити керамике могу јако дуго опстати у природи попут пластичних, они не утичу на природне процесе нити испуштају токсичне материје. Такође, постоји и древна повезаност са предметима од керамике и глином као природним материјалом.

У Србији тренд употребе уникатног керамичког посуђа полако расте. Иако није директно повезан са причом о загађењу позитиван је показатељ удаљавања од индустријализације која нас је притисла са свих страна. Све више грнчара, уметника, студија и атељеа у својој понуди има предмете од керамике занимљивог дизајна и велике употребне вредности. Многи који у област керамике уђу као хобисти или аматери своје домаћинство прво опскрбе управо употребним керамичким предметима, а касније их врло радо производе и као поклоне најближима и пријатељима. Поред еколошког и естетског аспекта присутан је и онај који подразумева подршку занатлијама и уметницима у Вашем окружењу. Они настоје да овај древни уметнички занат опстане и да у Ваше домове унесу једну посебну енергију уткану у сваки предмет, који у процесу стваралаштва прође кроз њихове руке.

Детаљи са изложбе „More Clay Less Plastic: Change in Your Hand“