Историја керамике - Бесплатна Е-књига

Историја керамике - Бесплатна Е-књига

Историја керамике води нас хиљадама година уназад до периода толико давних да им је она једини сведок. Почиње скоро кад и сама историја људи, од првих миграција, насеобина, па до данас. Самим тим, проучавање историје керамике повлачи и проучавање историје људи и то на свим континентима.

Она ће нам показати како су се културе и нације обликовале и савршено илустровати начин на који су тадашњи људи размишљали и стварали. У многим случајевима управо из фрагмената керамичких предмета имамо једину могућност да донесемо закључке везане за историју људи који су их направили.

Иако нисмо у потпуности сигурни, претпоставља се да је пластичност и могућност задржавања облика глине човек приметио веома рано. Отисци стопала у земљи после кише представљали су вероватно прва несвесна уметничка дела. Затим је приметио и промене на земљи после коришћења ватре, приметио је како се суши, како се ствдњава, а убрзо затим и то да може да је обликује и користи као посуде.

Ако се окренемо писаним записима о изради предмета од керамике, они најранији датирају око 3000 г.п.н.е., али се извор знања потребног за израду керамике скоро увек приписује божанствима или митолошким бићима, тако да су ти записи више од митолошког него од историјског значаја.

О овој заиста комплексној области, као и значају керамике за историју човечанства и њене повезаности са многим културама, можете читати у бесплатној е-књизи ауторке Jennie J. Young под називом : The Ceramic Art - A Compendium of The History and Manufacture of Pottery and Porcelain.

Ову књигу са преко 450 илустрација можете преузети oвде.