Како направити грнчарски точак на ножни погон

Како направити грнчарски точак на ножни погон

Израда грнчарског точка у домаћој радиности, када је ножни погон у питању, није превелики проблем. У неколико корака на следећим фотографијама приказан Вам је комплетан процес израде.

Рад на овој врсти точка представља мало већи изазов од оног где се користи електро-мотор као покретач ротације табанчета, највише због тога што захтева координисани рад и руку и ногу, док је у електричној варијанти то поједностављено и ногом само контролишете брзину уз помоћ педале, попут оне за гас у аутомобилу. Постоје модели попут овог који су надограђени електро-мотором, али је главни проблем контрола броја обртаја, јер је за рад потребно да имате могућност контроле брзине и фине нијансе у варијацијама исте. Наравно, упорношћу и вежбом ћете свакако добити жељене резултате, без обзира на врсту точка.

Овде је приказана само једна од варијанти за израду како бисте схватили основни концепт. Варијације и иновације су дозвољене, а популарне су оне са погоном попут бициклистичких педала, као и покретање системом који су користиле старе шиваће машине.

Прво коришћење ове врста точка на ножни погон са замајцем се везује за Месопотамију и период око 3000 г.п.н.е., мада се из тог временског раздобља могу наћи фрагмети који указују и на постојање ножног точка на територијама садашње југоисточне Европе, Кине и Египта.

У Египатској митологији за божанство под именом Канум, које се сматрало ствараоцем Нила, се везује прича да је оно стваралац људских тела управо од глине коју је Нил у плавним периодима наносио на обалу и да је исте обликовао на грнчарском точку и смештао у материце будућих мајки.