Књига дежурства - Марија Коњикушић

Књига дежурства - Марија Коњикушић

Уметница Марија Коњикушић представља се у Галерији Ремонт у Београду изложбом “Књига дежурства” коју чине радови настали на уметничкој колонији у Рашкој, а повезани су са њеним боравком у малој, опустелој сеоској школи у селу Градац.

Марија Коњикушић је три године заредом учествовала у уметничкој колонији у Рашкој, а на изложби у Ремонту, која ће бити отворена 22. маја, представља два засебна рада настала у том периоду.

Као једној од учесника колоније у Рашкој, у којој су били уметници различитих сензибилитета и опредељења, учинило јој се занимљивим да направи интеракцију два света - школе која преко лета без ђака делује празно и уметника који тада настањују њихове учионице, реализући нове радове.

Први рад је “Књига дежурства 2000/2001” (2016) и представља имагинарну причу, испричану у виду листања затечене књиге коју је Марија Коњикушић пронашла у самој школи. Током боравка на колонији, сазнала је да је од некада попуњене сеоске школе у само последњих пар година, услед миграције млађе популације становништва из села у градове, број ученика нагло опао, тако да је у моменту њеног боравка 2016. године број ђака био свега 12.

“Замолила сам учеснике колоније да ми помогну да реализујем бизарну причу о животу у школи, школи која са својим малим бројем ђака не може ни да изгледа као да се у њој одвија нормалан рад и школски живот”, навела је она.

Учесници су у форми кратких перформанса испројектовали ситуације могућих/немогућих школских догађаја како би се визуелни запис школа поново испунила животом и различитим активностима.

За други рад “Школске табле” (2017-2018) Марија Коњикушић је замолила колеге да на школским таблама реализују по један уметнички рад, у свом маниру и према слободном избору. Свако је изабрао своју учионицу и таблу. “Циљ ми је био да на крају оставимо ђацима на таблама исти тај рад да га и они виде, као нека врста записа нашег боравка у њиховој школи и покушај комуникације уметника са ђацима, две групе који се никад не преплету у простору који деле”, навела је она.

Сам процес рада, чији је резултат девет табли уметника са специфичним радовима на њима, забележен је кратким видео клиповима и фотографијом крајњег резултата, чиме је документована цела акција.

Уметници који су на таблама реализовали рад су: Јошкин Шиљан, Марија Богдановић, Јован Ракиџић, Маја Ђокић, Александар Јевтић, Никола Пилиповић - МАНИК, Ирена Ковач, Горан Стојчетовић и Александар Денић, који ће на отварању изложбе у Ремонту уживо цртати по школској табли.

 

Марија Коњикушић, рођена 1978. у Београду, ради као независни историчар уметности, фотограф и дизајнер. Дипломирала је на Филозофском факултету у Београду, на одсеку Историја уметности, а wеб дизајн на ИТ академији у Београду.

Фотографијом се бави последњих 17 година, а као професионални фотограф радила је за Дом културе Студентски град, Музеј савремене уметности у Београду и као фрееланце фотограф за различите друге институције.

Предавач је и идејни творац фото-радионице “Out of the box” kоја се од 2015. године одвија на различитим локацијама у Београду.

Изложба “Књига дежурства” у Ремонту биће отворена до 7. јуна.