Отварање изложбе "Облици душе"

Отварање изложбе

Импресивна шпанска изложба „Облици душе“, која ће 7. маја у 19 часова бити отворена у галерији Института Сервантес, повешће овог пролећа београдску публику на јединствено путовање у средиште душе.

Кустоскиња Сусана Блас окупила је 14 уметница и уметника између 35 и 45 година старости и ставила их пред нимало једноставан задатак. Свако од њих добио је по неко од дела Свете Терезије Авилске, чувене шпанске мистичарке и визионарке која се на оригиналан начин спиритуалношћу бавила пре пет векова, да би кроз дијалог са њеним белешкама настао савремени одговор на наизглед једноставно питање – шта се дешава са душом?

Поставка, проширена у односу на оригиналну изложбу отворену 2015. у Сарагоси, састоји се од неколико различитих нивоа који се баве улогом душе у свакодневном животу, њеним прелазним облицима, везом између духовности и религиозности, различитим културолошким утицајима на поимање и представљање душе…

Тако један од изложених радова Хуана Саморе представља минијатурне скулптуре људи пред којима ће, током целог трајања изложбе, расти биљке као плод њихове љубави или пак немогућности да исту сачувају. Друга скулптура Марине Варгас по имену „Мајка која је умрла“ поиграва се са чувеним Микеланђеловим радом „Пиета“ и ставља преминулу Богородицу у Исусове руке, док дела Пауле Ноје покушавају да открију на који начин се наша душа остварује кроз наше снове и шта на тај начин покушава да нам поручи.

Сусана Блас, заједно са уметницом Марином Варгас, ових дана борави у Београду где ће 7. маја, након отварања изложбе у галерији Института Сервантес, провести посетиоце кроз ову интригантну поставку, покушавајући да кроз разговор са публиком открије на који начин су душа и духовност присутне како у балканској садашњости, тако и кроз балканску прошлост.

Своје радове овом приликом представиће: Ћећу Алава, Марија Буено, Соледад Кордоба, Антонио Ф. Елвира, Сантијаго Лара, Миреја Мартин Ларумбе, Вики Мендис, Мапи Ривера, Хосе Луис Серсо, Паула Ноја, Јоланда Табанера, СУСО33, Марина Варгас и Хуан Самора.

Изложба „Облици душе“ у Београд стиже након великог успеха који је забележила у Мадриду, Риму, Прагу и другим европским градовима. Београдска публика моћи ће да је погледа све до 20. јуна, а улаз је слободан.