Набисти - Авангарда пре авангарде

Лета 1888. млади француски сликар Пол Серизје придружио се сликарској колонији окупљеној око Пола Гогена у Понт-Авену у Бретањи. У повратку својим пријатељима са којима је похађао уметничку академију Јулиан у Паризу, донео је драгоцен објекат - малу слику, насликану уљем на страници дрвене кутије за цигаре. Под вођством Гогена, Серизје је насликао готово апстрактан пејзаж великих површина, чистих боја и бескомпромисне дводимензионалности. За његове пријатеље та слика је представљала пут у модерно сликарство, и готово магијско откровење које им је она донела учиниће да слику назову Талисман.

Опширније...

Архитекта из будућности

Ивана је типичан представник нове генерације архитеката: иновативних, бунтовних, еколошки освешћених. Они стварају имајући у виду добробит Планете и њених станара.

Опширније...

Помоћ на путу

Галерија модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци постоји од 1990. године и, осим сталних поставки Музеја у чијем је саставу, једини је излагачки простор у Смедеревској Паланци. За њено оснивање заслужни су локално друштво ликовних стваралаца „Вуксан“ и група тамошњих интелектуалаца.

Опширније...