Најава изложбе карикатура Петар Писместровић: ,,Београд и ја''

Аутор Uroš Đurović
Погодака: 862
beograd_i_ja

Отварање самосталне изложбе карикатура аутора Петра Писместровића, под називом „Београд и ја“, одржаће се у Галерији '73 у четвртак, 25. августа 2016. г. у 19 часова. Изложба ће бити отворена до 6. септембра 2016. године.

[yee_row column-size="md-column" boxed_layout="yee-container-fluid" padding_layout="" style_detail="" theme_options="flattern" border_color="" border="none" background_image_options="none" background_image="" background_color_options="none" background_color="" responsive_column_reset="no" vacolumns="top" ex_class="" id="" visiable="1"][yee_column width="1/1" ors="" column-size="md-column" xs-column="0" xs-hidden="" sm-column="0" sm-hidden="" md-column="0" md-hidden="" lg-column="0" lg-hidden="" hidden-print="visiable" background_image="" background_color="" ex_class="" visiable="1"][wgt_jce_editor css_animation="no" ex_class="" style_detail="" yee-widget-theme="default" border_color="" border="none" visiable="1"]{content}

 

Овом изложбом Писместровић бележи време које је за нама и личности из сфере уметности и културе које су га обележиле. Поставку чине карикатуре најзначајнијих наших писаца, глумаца, спортиста, музичара, и других јавних личности, који су оставили дубок траг у нашем културном животу и уметности уопште.

Биографија уметника:
Петар Писместровић је рођен у Сремској Митровици 3. маја 1951. године. Студирао је на Факултету политичких наука у Загребу. Прву карикатуру објавио је 1968. године у спортском магазину „Темпо“, а од 1972. године ради као професионални карикатуриста.

Поред сарадње с више од 60 новина и часописа, излагао је своје радове на 40-так самосталних изложби у бившој Југославији и Аустрији. Учествовао на бројним изложбама и фестивалима карикатура широм света и добитник је пет првих награда, двапут у Толентину (Италија), Дева (Румунија), Загребу, Београду и Приштини, као и друге награде у Сеулу (Кореја), Толентину (Италија), "Eкселенс Прајс" у Токију (Јапан), те специјална награда у Истанбулу (Турска), Анкони (Италија), Штутгарт (Немачка), Сисак итд. Један од оснивача Хрватског друштва карикатуриста (ХДК). Од 1991. живи у Аустрији и ради за Клеине Цеинтунг (Грац/Клагенфурт). Његови радови су објављивани у више часописа и новина, као што су Небелспалтер (Швајцарска), Куријер Интернатионал (Француска), Њу Јорк Тајмс (САД), Интернатионал Хералд Трибун(Француска), Цицеро (Немачка), да набројимо само неке. Уз рад на пољу карикатуре покренуо и организовао 7 фестивала карикатура. До сада му је објављено укупно 9 књига карикатура, једна у Југославији и осам у Аустрији. Поред властитих књига, његове карикатуре се налазе и у књигама: „Еуроспотт“ ( Немачка), три књиге ,,The Finest International cartoons Of Our Time'' (САД), Мерилин у уметности, Мадона у уметности (Велика Британија), "The Big Book of Bush"(САД), Обама у карикатури (Француска), Најбоље политичке карикатуре (САД) итд. Члан је три синдиката карикатуриста и то Cartonost&Wrighers синдикат- New York Times, Polticalcartoons (САД)и Artizans( Канада). Поред рада на пољу карикатуре бави се и илустрацијама разних књига, плакатима и дизајном плоча.

 

arsen dedic 431x600 resize
Арсен Дедић

borislav pekic 423x600 resize
Борислав Пекић

branko djuric 360x600 resize
Бранко Ђурић

djordje balasevic 417x600 resize
Ђорђе Балашевић

dragan nikolic 2 403x600 resize
Драган Николић

dusko radovic 401x600 resize
Душко Радовић

ivan haitl 431x600 resize
Иван Хаитл

ljubivoje rsumovic 386x600 resize
Љубивоје Ршумовић

marko nikolic 325x600 resize-
Марко Николић

milovan vitezovic 418x600 resize
Милован Витезовић

mira furlan 364x600 resize
Мира Фурлан

mirjana karanovic 343x600 resize
Мирјана Карановић

miroslav antic 407x600 resize
Мирослав Антић

momcilo bajagic bajaga 414x600 resize
Момчило Бајагић Бајага

neda arneric 345x600 resize
Неда Арнерић

peter handke 412x600 resize
Петер Хандке

Rade Serbedzija 413x600 resize

Раде Шербеџија

ruzica sokic 400x600 resize
Ружица Сокић

sladjana milosevic 363x600 resize
Слађана Милошевић

{/content}[/wgt_jce_editor][/yee_column][/yee_row]