Natalija Vojimirović - zbirka pesama "Grad"

Autor Saša Matić
Pogodaka: 68

"Bulevar Umetnosti" vam predstavlja zbirku pesama pod nazivom "Grad", autorke Natalije Vojimirović, koja je čitaocima našeg portala ustupila mogućnost da je i besplatno preuzmu.

O njenom staralaštvu pisali su eminentni stručnjači, mi vam prenosimo njihove reči.

"..Pločnicima velegrada korača Natalija Vojimirović ne osvrćući se na uzdahe , na tuđe poglede nemire, primedbe ili pohvale. Pod njenim štiklama asfalt treperi iskrama koje najavljuju njen dolazak, iscrtavaju put koji je izabrala sama. Put do sada bezimen a već sutra-prekosutra, za godinu ili deset - jer njoj vreme nije svetionik a još manje rampa - taj put će se nazivati njenim imenom. Njen izlazak na pozornicu poezije odigrava se u predvečerje nekog drugog sveta. Stih napisan njenom rukom skriva u sebi višestruko značenje. Ono setno pesničko i ono zavijeno u svilenu maramu prorpčanstva crnih slutnji. U njenim očima istovremeno su ređaju slike stvarnosti i slike snova. U oba slučaja ona je jasna, direktna i bez pardona emotivna. Do kraja, do dna svog plemenitog srca.Natalija poseduje jednu danas zaboravljenu vrlinu - da ne samo što priznaje svoje greške, već ih ljubomorno grli obema rukama, stavlja u nedra i brani. Ona već sada zna tajnu da život nije ružičasta besprekorna reklama. već mozaik uspeha i grešaka.

Svaka greška mi je draga, to sam ja - javno peva ona i ovim snažnim priznanjem kao da je isukala mač iz korica i spremno stala na branik svojih slika istine i snova oko sebe i u sebi ne povlaćeći se ni milimetar od vlastitih osećanja. Bez obzira da li ih je sklonila u neku sigurnu prošlost ili se sa njom suočava u neprirodnoj sadašnjosti.

Grad je zbirka pesama koja se čita i isčitava svaki put otkivajući neku novu nijansu duginih boja pesnikinjinih poljubaca, uzdaha, nostalgije kako za učinjenim, tako i za ostavljenim ožiljkom na duši.Njena poruka je jednostavna ali ubedljiva: - Volite se! Ljubite se! Živite! Možda se uskoro spuste zavese i sve u trenu nestane?! Ko ovo ne razume taj je promašio sopstveni život. Zaboravljen je, nevidljiv je, ne postoji ni sada dok mu sudije vremena još nisu odsvirale kraj A srećan je onaj kome je pesnikinja Natalija Vojimirović dodelila orden važnosti i još za života sakrila ga u pesmu i tako sačuvala od zaborava. Od peska vremena koji prekrije sve, izbriše sve, samo prave ljubavi, nikad, ne....

Natalija Vojimirović nije pesnikinja koja dolazi. Ona je već došla. Oslušnite pažljivo. U svakoj njenoj pesmi asfalst treperi iskrama njenih vrelih štikala i užarenog pesničkog pera. U njenom mastilu je izmešana i čokolada i karmin sa usana...Pa kako...pa zašto se onda tome odupirati?! Ovo je njen i vaš Grad!!!"

Rajko R. Dvizac

Da počnemo sa ljubavima Natalije Vojimirović u knjizi “Grad”, deluje da ima mnogo nerazumevanja između partnera ali mnogo “hemije“ na početku. Zasad su sve završene, kako se čini iz knjige-međutim u pesmama o ljubavi one su na neki način čarobne, jer kako Natalija kaže u pesmi “Plavi talas”:

“Ne,ne pričaj mi ništa ,
Ja te znam
Neki ljudi kažu da se srodni
Traže po celom svetu"

Ovo me podseća na staru Grčku mitologiju, gde su ljudi, muškarac i žena bili rascepljeni na dva dela i nisu bili srećni dok se nisu spojili ,

“Naše su se duše spojile,radovale”

U ovoj pesmi ,kao i u još nekima ,ali u ovoj posebno ,imamo prikazanu ljubav od početka do kraja.

Ima pesama u kojima se autorka nada da bi mogla da se vrati staroj ljubavi kao sto je “Boemska 2” ili “Šta radiš sad”.... Sve pesme su pune izuzetnih stilskih figura, mogu reći slobodno, svojstvenih samo Nataliji.

Posebno mi se dopadaju stilske figure i obrti u pesmi “Senke” koju bih celu navela

“Zamišljena svetlost treperi,
Ogledalo mi uzvraca osmeh
Ko misli na svet,razvratan ,prost
Dok tvoju sliku gledam
Dok tvoj prsten nosim.”

Autorka ovde vidi u ogledalu sliku svoga verenika i to kroz zamišljenu svetlost ,moram priznati – vrlo neobično !

Tu su, naravno i divne boemske pesme, a i nostalgija za minulim vremenima boemskog Beograda kao sto su”Odlazak”, “Novogodišnja”, “Oči u oči sa svetom”, “Nostalgija”, “Beograde hej” ....!. Ova poslednja pesma je nekako najrazumljivija starim beograđanima ili onima koji su dugo živeli u njemu, ali je ipak možda najjača u svojoj kritici “Oči u oči sa svetom“ gde pesnikinja ističe masu negativnosti današnjice.

Posebno mi je draga pesma “Pesniku prijatelju mom” gde autorka govori o starom umetniku koga je poznavala još kao dete, sa mnogo osećajnosti, neke vrste poštovanja.

Ipak bih izdvojila pesmu “Grad” po kojoj zbirka nosi naziv. Tu autorka polazi od starinskog načina života, pa stiže skoro do Šekspira 400 godina unazad, i opet unazad u daleku budućnost svemira kao po teoriji Velikog Praska ,,gde sve u trenu nestane....Da bi posle polako nastajalo".

Ovde bih navela još Šekspirove reči “Ceo život je pozornica, a svi muškarci, žene, samo glumci”

Na to nas otprilike, upućuje pesnikinja u sredini ove pesme, pomalo nas upućuje ka našem Tvorcu, kao uostalom i Šekspir.

Dorotea Pantelić, književnik i knjževni kritičar

Zbirku pesama "Grad" Natalije Vojimirović možete preuzeti ovde.