Nagradni konkurs za najbolji mural u Prijedoru

Autor Saša Matić
Pogodaka: 1050
Konkurs za mural u Prijedoru

Udruženje likovnih umjetnika Prijedora raspisalo je peti, jubilarni konkurs za dodelu međunarodne nagrade “Paola de Maninkor” za najbolji mural u Prijedoru 2017.

Konkurs je otvoren 2. juna i trajaće narednih 30 dana. Mogu se prijaviti sve zainteresovane osobe, a prijava se sastoji od predloga murala, ispunjenog prijavnog formulara i izjave koji se nalaze na sajtu Udruženja: ulupd.com

Realizacija murala predviđena je na fasadi JO OŠ “Desanka Maksimović” u u Ulici Branislava Nušića broj 7 u Prijedoru i to između polovine avgusta i polovine septembra ove godine. Dimenzije i izgled fasade prikazani su na sajtu ulupd.com

Pobednički predlog izabraće stručni žiri po završetku konkursa, a sve pristigle i prihvaćene radove javnost će moći videti na Fejsbuk stranici projekta PrijedorGradMurala

Nagrada “Paola de Maninkor” (Paola de Manincor) dodeljuje se u okviru projekta “Prijedor grad murala” koji Udruženje likovnih umetnika Prijedora realizuje od 2013. godine u čast decenijskoj decentralizovanoj saradnji Prijedora i regije Trentino u Italiji. Paola de Maninkor, renomirana umetnica murala iz mesta Lavis u Trentinu, oslikala je 1998. godine prvi mural u Prijedoru na Elektrotehničkoj školi, zajedno sa decom iz prijedorskih izbegličkih centara.

Nagrada se sastoji od pobedničke plakete i novčanog iznosa od 3.000 BAM. Osim toga, Udruženje obezbeđuje uslove za realizaciju pobedničkog murala, što uključuje pripremu radne površine i radni materijal, putne troškove, smeštaj i profesionalnu asistenciju.

Prijave treba slati isključivo na e-mail adresu projekta mural@ulupd.com

Prijava treba da sadrži:
- ispunjen i potpisan formular za prijavu sa izjavom (obavezno)
- predlog murala (obavezno) i to:
fotografije visoke rezolucije, minimalno 300dpi;
naziv poslanog fajla (fotografije) u formatu sifrarada_mural2017---
- dodatni materijal (kataloge, fotografije prethodnih radova i slično. Nije obavezno).

Poslati rad ne sme biti stariji od 3 godine.

Nije preporučeno slanje predloga sa kojima se već učestvovalo na prethodnim izdanjima ovog konkursa.

Ne preporučuje se slanje predloga koji su u istoj ili sličnoj formi već realizovani u proteklom periodu.

Ne preporučuje se slanje predloga zadatih izvan zadanih proporcija, kao ni slanje predloga urađenih tehnikom koju je nemoguće preneti na zid u zadatom vremenskom okviru.

Moguće je poslati najviše tri različita predloga po autoru i u jednoj elektronskoj pošiljci.

Nepotpune i protivzakonite prijave neće biti uzete u razmatranje.

Udruženje se obavezuje na čuvanje i zaštitu ličnih podataka autora.

Tema konkursa nije zadata.

O pobedniku odlučuje stručni žiri koje će imenovati Udruženje.

Udruženje zadržava pravo eliminacije bilo kojeg predloga bez davanja pojašnjenja u periodu predselekcije i pripreme za žiriranje ukoliko nađe da nije ispunjen neki od uslova za učešće na konkursu, odnosno da se učesnik oglušio o preporuke bez davanja valjanog obrazloženja.

Pobednik konkursa dobija priliku da svoj predlog realizuje na javnoj površini u centralnoj gradskoj zoni u Prijedoru.

U prethodnih nekoliko godina konkurs je privukao pažnju više od 200 umetnika iz više od 20 zemalja, a Prijedor, grad koji je iznedrio neke od prvih i najznačajnijih likovnih umetnka Bosne i Hercegovine, postao je bogatiji za četiri murala umetnika iz BiH, Nemačke, Rumunije i Srbije, uz mural Paole de Maninkor.

Ove godine glavnu podršku projektu dali su Udruženje Projekt Prijedor iz Trenta odnosno Autonomna Provincija Trento i Grad Prijedor.

Dodatne informacije moguće je dobiti posredstvom adrese ulup.pd@gmail.com

dimenzije murala