B:UM atelje za keramiku prima jednog grnčarskog šegrta

grnčarski šegrt

Udruženje „Bulevar Umetnosti“ otvara konkurs za prijem jednog grnčarskog šegrta. Pozivamo zainteresovane za upoznavanje sa ovim drevnim zanatom da pogledaju uslove konkursa i podnesu svoje prijave. Sve prijave se moraju dostaviti putem e-mail adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Sa kandidatima koji dostave prijavu će biti ugovoren inicijalni razgovor na kojem ćemo detaljnije razgovarati o svim aspektima saradnje.

Keramika se kao zanat vekovima u nazad prenosila sa majstora na šegrta. Proces je uvek bio zasnovan na selektivnom uključivanju šegrta u određene procese prema nivoima znanja. Edukacija je često trajala i po nekoliko godina pre nego što bi se neko mogao nazvati majstorom. U današnje vreme sa novim tehnologijama proces rada je uveliko olakšan pa samim tim i proces učenja ali princip prenošenja iskustva kroz praktičan rad nezamenljiv. Vodeći se osnovnim načelima očuvanja ovog drevnog zanata odlučili smo da pokrenemo konkurs za grnčarskog šegrta. U kombinaciji tradicionalnog i modernog pristupa radu edukacija će obuhvatiti mnoge neophodne segmente kada je izrada predmeta od keramike u pitanju. Proces edukacije vodiće majstor grnčar Saša Matić.

Planirano trajanje obuke je 3 do 6 meseci u zavisnosti od brzine napredovanja. U ovom vremenskom periodu šegrt je obavezan da bude prisutan do 8 sati dnevno, 5 dana u nedelji, u navedenim terminima. Obuka je besplatna a za istu su obezbeđeni oprema i materijal tako da bilo kakvi dodatni troškovi ne postoje. Šegrt pored aktivnosti koje se tiču obuke učestvuje i u ostalim aktivnostima koje se tiču funkcionisanja radionice gde je 50% vremena uvek zagarantovano za direktnu obuku. Za sve komercijalne aktivnosti u koje je uključen šegrt po dogovoru sa majstorom ima pravo nadoknade u dogovorenom procentu. Za vreme obuke obezbeđena je polovina dnevnice sa bonusima za dodatne aktivnosti. Edukacija se odvija u našem ateljeu u Beogradu u ulici Pančićeva br. 14 na Dorćolu. Po završenoj obuci postoji mogućnost stalnog angažovanja u našem studiju sa punom dnevnicom i potencijalnim bonusima.

Mogu se prijaviti sve punoletne osobe, muškog ili ženskog pola, koje se slažu sa gore navedenim uslovima. Potrebno je imati u vidu da je ovo zanat koji podrazumeva i fizički rad (priprema gline, podizanje teških predmeta itd.). Prethodno iskustvo kao ni posebna školska sprema nisu neophodni. Prijave se podnose putem e-mail adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i potrebno je da sadrži sledeće: kratku biografiju sa osnovnim i kontakt podacima kao i motivaciono pismo u kojem nam ukratko možete opisati svoje motive za prijavu.

Detalji obuke:

Obuka se odvija po sledećem rasporedu i satnici:

 • Ponedeljak - 13:30-21:30h
 • Utorak - 13:30-21:30h
 • Sreda - 12:30-20:30h
 • Četvrtak - slobodan dan
 • Petak - - 13:30-21:30h
 • Subota - 09:00-17:00h
 • Nedelja - slobodan dan

U okviru obuke šegrt će imati prilike da se upozna sa sledećim segmentima tehnika i tehnologija keramike:

 • Priprema materijala za rad, tipovi glina, modifikacija materijala prema potrebi itd.
 • Izrada predmeta u tehnikama ručne izrade i na grčarskom točku.
 • Obuka u korišćenju alata, mašina, pomoćnih sredstava i sl.
 • Vođenje procesa pečenja i sve varijante istog (mono, biskvitno, glazurno itd.).
 • Dekoracija keramike (oksidi, engobe, podglazurne i nadglazurne boje, glazure itd.).
 • Izrada glazura i drugih vidova dekoracije.

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.