Izložba "Keramika" u Muzeju nauke i tehnike

Izložba

Izložba Muzeja nauke i tehnike „Keramika“, autora Zorana Levića, kustosa Muzeja, posvećena je istorijskom razvoju, tehnologiji proizvodnje i upotrebi keramike na našim prostorima.

Posetioci izložbe upoznaće se sa keramikom kao materijalom, njenim značajem i upotrebom u najrazličitijim sferama ljudskog života. Proizvodnja keramike je jedno od najstarijih i najznačajnijih tehnoloških otkrića i predstavlja prvu kontrolisanu hemijsku promenu materije. Tehnologija keramike, njena proizvodnja i namena, menjala se tokom istorije. Danas je upotreba keramike gotovo neograničena zbog njenih svojstava, kao i onih koja se mogu projektovati u cilju dobijanja specifičnih karakteristika. Bez keramike je gotovo nemoguće zamisliti život savremenog čoveka.

Na izložbi će biti prikazani eksponati i predmeti od keramike, iz zbirki Muzeja nauke i tehnike, Arheološkog instituta Beograd, Etnografskog muzeja, Muzeja grada Beograda i privatnih kolekcija i fabrika. Izloženi eksponati pokrivaju periode od praistorije i antike, preko srednjeg veka, pa sve do najsavremenijih primena. Istorija izrade keramike u Srbiji predstavljena je na primerima keramičkog posuđa i tehnologija pronađenih na teritoriji Beograda, širom Srbije, kao i proizvoda iz fabrika Toza Marković d. o. o., Potisje Kanjiža, Keramika Kanjiža, Polet iz Novog Bečeja, Zorka-keramika d. o. o., Zorka opeka, Keramika Mladenovac a. d., Elektroporcelan a. d. iz Novog Sada i Porcelan Zaječar.

U okviru izložbe organizovaće se radionice oblikovanja gline na grnčarskom točku. Radionice će voditi Saša Matić, grnčar na Odseku keramika, na Fakultetu primeljenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.