Samostalna izložba posudne keramike ''Trag'' Sanje Sremac

Samostalna izložba posudne keramike ''Trag'' Sanje Sremac

Samostalna izložba posudne keramike ''Trag'' Sanje Sremac, akademskog slikara keramičara, biće otvorena u subotu, 16. decembra u 19 časova u Kući Đure Jakšića (Skadarska 34). Izložbu će otvoriti Vesna Todorović, istoričar umetnosti-likovni kritičar.

"Ova izložba se dešava na vremenskoj tački koja označava 25 godina umetničkog stvaranja, što Sanja nije želela da direktno istakne. Umesto toga, uputila nas je da ovako značajan biografski podatak očitavamo u aluzivnom pojmu «Trag», u nazivu izložbe. Njegova simbolika nedvosmisleno upućuje na punu svest autorke o proteklim decenijama neprekidnog i veoma plodnog delanja, kojim je temeljno utkivala znakove svog prepoznatljivog likovno-semantičkog promišljanja, kao i zavidnog zanatsko-tehnološkog znanja – znakove koje očitavamo u svim do sada izvedenim predmetima od «blatnjavog zlata» - ovim naočitim terminom apostrofiramo jednu od Sanjinih uobičajenih dosetki, kakve neprekidno utkiva u smisao svojih keramovratolomija. Upućujući neku vrstu retrospektivnog pogleda ka počecima – diplomirala je na posudnoj keramici - odlučila je da u celini predstavi upravo posudni opus, za razliku od doskorašnjih izložbi humorno bravuroznih, keramoskulptoralnih objekata, među kojima su se posude «provlačile», koristeći isti stil bizarnih dodataka. Većinski potpuno nov, uz nekolicinu artefakata iz prethodnih ciklusa, čitav izložbeni izbor je stilski i značenjski celishodan, i prevashodno je ishod Sanjine namere da podseti, osvetljavajući ključne tragove pređenog puta: interes za etno posude, za rustikalnost, za kombinacije materijala, čiji spoj, po njenom običaju, često klizi ka nekoj vrsti uvrnutog humora."

Vesna Todorović, istoričar umetnosti-likovni kritičar

Sanja Sremac je rođena 1969. godine u Beogradu. Završila je srednju dizajnersku školu. Diplomirala je na FPUD-u na odseku keramika i staklo. Samostalni je umetnik, član je ULUS-a i ULUPUDS-a. Izlaže od 1992. godine, preko sto devedeset žiriranih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je na brojnim kolonijama, radionicama i festivalima. Radovi joj se nalaze u privatnim zbirkama i ustanovama kulture. Samostalno je izlagala više puta. Vodi radionicu keramike ,,Glinardina'' za decu i odrasle. Dobitnik je godišnjih nagrada ULUPUDS-a za stvaralaštvo 1998, 2000, 2002. 2011. i 2014. godine. Pored keramike bavi se dizajnom, fotografijom  i vajarstvom. Živi i radi u Beogradu.