19. Bijenale keramike Beograd

19. Bijenale keramike Beograd

ULUPUDS, Sekcija za umetnost i dizajn keramike i stakla i Radio televizija Srbije Vas pozivaju na svečano otvaranje 19. Bijenala keramike Beograd u utorak, 12. decembra 2017. godine u 19h, u Galeriji Radio televizije Srbije, Takovska 10. Izložba će biti otvorena do 22. decembra 2017. godine.

U vreme kada se umetnička udruženja i asocijacije, kulturne institucije, organizatori različitih umetničkih festivala i manifestacija bore za opstanak svojih programa u novonastalim tržišnim uslovima na umetničkoj sceni, Sekcija za umetnost i dizajn keramike i stakla ULUPUDS uspela je da očuva i uspešno organizuje tradicionalnu izložbu Bijenale keramike Beograd. Ovo, 19. po redu Bijenale keramike, održava se kao i predhodnih nekoliko godina u Galeriji Radio televizije Srbije, u prostoru u kome jasno dolaze do izražaja kvalitet, svežina i ekspresivnost svih eksponata i gde je lako sagledati celu postavku od preko pedeset radova. Publika će i ovoga puta imati jedinstvenu priliku da uživa u kreativnim i maštovito izradjenim radovima naših umetnika, od kojih je nemali broj već zauzeo visoko mesto na savremenoj svetskoj sceni unikatne umetničke keramike.

Bijenale keramike Beograd je manifestacija koja se održava skoro četiri decenije i jedna je od retkih izložbi Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) koja je opstala sa svojom prvobitnom koncepcijom na kojoj se predstavljaju umetnici svih generacija i različitih autorskih rukopisa radovima nastalim u predhodne dve godine. Pojedine radove je publika imala priliku da vidi na samostalnim i kolektivnim postavkama koje organizuje ULUPUDS u svojim galerijama (galerija Singidunum i Mala galerija ULUPUDS) i drugim izložbenim prostorima. Stručna publika i javnost se slažu da je svaka naredna izložba bolja i da je kvalitet predstavljenih dela uvek na zavidnom nivou.

Savet 19. Bijenala keramike Beograd se kao organizator veoma ponosi što će i ove godine postavka biti bogata različitim kreativnim i uspešno realizovanim idejama i rešenjima. Pored monumentalnih kompozicija, zidnih, podnih i prostornih instalacija, važno mesto na ovogodišnjoj postavci zauzimaju i keramo-skulpture (figuracija, geometrijska i lirska apstrakcija), dekorativne forme i posudna keramika. Osnovni materijal, keramika (kamenina, porcelan, majolika,terakota...), na pojedinim eksponatima oplemenjen je i nekim drugim materijalima (staklo, metal, drvo, pesak, žica, kamen...). Svi radovi su besprekorno tehnički izvedeni, a visoko razvijene tehničke mogućnosi savremenog doba su omogućile nekim autorima da ostvare radove koji su sinteza keramike i novih, modernih medija (štampa, led rasveta...).

Heterogenost ove izložbe je baza na kojoj se temelji Bijenale keramike, a inventivnost, svežina ideja, pozitivna stvaralačka energija, entuzijazam, sloboda umetničkog izražavanja, istraživački duh, kreativnost i mašta doprinose da svi ovi radovi čine jednu jedinsvenu impresivnu celinu. Pripreme za 20. Bijenale keramike će krenuti već početkom naredne godine, jer organizatori žele da jubilarna izložba bude najobimnija postavka i da se pored najnovijih ostvarenja nadju i nagradjeni radovi sa predhodnih izložbi, da izložba dobije medjunarodni karakter i da se što više ova grana primenjene umetnosti približi publici putem edukativnih predavanja, interaktivnih radionica, prezentacija.