Besplatna demonstraciona radionica keramike na grnčarskom točku

Besplatne demonstaciona radionica keramike na grnčarskom točku

Udruženje "Bulevar Umetnosti" imaće tu privilegiju, da u okviru izložbe "Keramika" koja je postavljena u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, održi niz besplatnih, demonstacionih, edukativnih radionica na temu izrade predmeta na grnčarskom točku. Predavanja će voditi Saša Matić, predsendnik našeg udruženja i jedan od edukatora na kursu keramike koji održavamo.

Prisutni će na radionicama imati priliku da se upoznaju sa procesom izrade jednog predmeta od keramike i izradom jednog predmeta na grnčarskom točku, korak po korak. Izrada predmeta od keramike u ateljeima, kada je ručna izrada u pitanju, znatno je kompleknija od onoga što mnogi mislie. U okviru radionice saznaćete koji su su to sve koraci, procesi i tehnologije koji se primenjuju.

O IZLOŽBI:

Izložba Muzeja nauke i tehnike „Keramika“, autora Zorana Levića, kustosa Muzeja, posvećena je istorijskom razvoju, tehnologiji proizvodnje i upotrebi keramike na našim prostorima.

Posetioci izložbe upoznaće se sa keramikom kao materijalom, njenim značajem i upotrebom u najrazličitijim sferama ljudskog života. Proizvodnja keramike je jedno od najstarijih i najznačajnijih tehnoloških otkrića i predstavlja prvu kontrolisanu hemijsku promenu materije. Tehnologija keramike, njena proizvodnja i namena, menjala se tokom istorije. Danas je upotreba keramike gotovo neograničena zbog njenih svojstava, kao i onih koja se mogu projektovati u cilju dobijanja specifičnih karakteristika. Bez keramike je gotovo nemoguće zamisliti život savremenog čoveka.

Na izložbi će biti prikazani eksponati i predmeti od keramike, iz zbirki Muzeja nauke i tehnike, Arheološkog instituta Beograd, Etnografskog muzeja, Muzeja grada Beograda i privatnih kolekcija i fabrika. Izloženi eksponati pokrivaju periode od praistorije i antike, preko srednjeg veka, pa sve do najsavremenijih primena. Istorija izrade keramike u Srbiji predstavljena je na primerima keramičkog posuđa i tehnologija pronađenih na teritoriji Beograda, širom Srbije, kao i proizvoda iz fabrika Toza Marković d. o. o., Potisje Kanjiža, Keramika Kanjiža, Polet iz Novog Bečeja, Zorka-keramika d. o. o., Zorka opeka, Keramika Mladenovac a. d., Elektroporcelan a. d. iz Novog Sada i Porcelan Zaječar.

Termini radionica:

31.03. 14h I grupa
31.03. 15h II grupa

14.04. 14h I grupa
14.04. 15h II grupa

21.04. 14h I grupa
21.04. 15h II grupa

28.04. 14h I grupa
28.04. 15h II grupa

Ulaz je besplatan za sve koji obave prijavu/rezervaciju za jedan od termina putem mejla: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Broj mesta je ograničen! Rezervišite svoje mesto na vreme. U prijavi navesti datum i grupu za koju se prijavljujete.

Detalj sa jedne od radionica: