Predavanje "Keramika na kolu" u Biblioteci u Kostolcu

Predavanje

Udruženje „Bulevar Umetnosti“ u sklopu svojih aktivnosti organizuje i realizuje predavanja iz različitih tematskih oblasti keramike kao zanata i umetnosti. Kroz realizaciju ovih aktivnosti imali smo priliku da sarađujemo sa mnogim institucijama, među kojima se nalazi i Biblioteka u Kostolcu, odeljenje Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ iz Požarevca.

U utorak 13.marta sa početkom u 17h u prostorijama Biblioteke u Kostolcu održali smo predavanje na temu „Keramika na grnčarskom točku“. Predavanje se sastojalo iz dva segmenta, teorijskog i praktičnog. Dvadesetak prisutnih Kostolčana, zajedno sa osobljem biblioteke, su nakon toga imali priliku i da se oprobaju u ovoj i više nego zanimljivoj tehnici.

Teorijski deo predavanja sadržao je osnovne informacije o glini – materijalu koji koristimo, kao i tehnikama i procesu izrade jednog predmeta od keramike. Pričali smo o pripremi gline, modelovanju nekom od tehnika (kao što su tehnike ručne izrade i tehnike rada na grnčarskom točku), zatim smo govorili o procesu sušenja, prvog „biskvitnog“ pečenja, dekoraciji glazurama, ali i engobama, oksidima i nadglazurnim bojama i na kraju „glazurnom“ pečenju, gde tek po završetku istog imamo gotove keramičke proizvode.

U praktičom delu pokazali smo proces izrade predmeta na grnčarskom točku. Za realizaciju ovog segmenta sa nama smo poneli grnčarski točak i prateće alate kako bismo što verodostojnije prikazali ovu tehniku. Korak po korak prisutne smo upoznali sa procesom rada. Prošli smo sve korake od centriranja preko bušenja, širenja osnove, ravnjanja dna, podizanja i tanjenja zida i na kraju oblikovanja.Najzanimljiviji deo za sve prisutne je došao na kraju kada su i sami dobili priliku da se oprobaju u ovoj tehnici i malo „uprljaju“ ruke.

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo osoblju Biblioteke u Kostolcu koje je pokazalo inicijativu i ugostilo nas na najvišem nivou. Ono što je ostavilo poseban utisak je prijatna i domaćinska atmosfera koju smo osetili ne samo mi, već i svi prisutni koji, pored ovih aktivnosti koje biblioteka organizuje, često tu dolaze u potrazi za inspiracijom i uživanjem kroz knjigu i ovu biblioteku vide kao drugi dom. Posebno se zahvaljujemo i rukovodiocu Biblioteke u Kostolcu Renati Minić, koja pored ovog predavanja, kroz mnoge inicijative, osmišljava i pokreće pregršt drugih aktivnosti, predavanja i radionica u prostoru biblioteke, čineći je tako mestom na koje Kostočani mogu samo da se ponose.