Više keramike - Manje plastike

Više keramike - Manje plastike

Pod uticajem velike industrijske proizvodnje i potražnje za plastičnim predmetima u domaćinstvu, polako smo istisnuli sve prirodne materijale kojima smo bili okruženi svakodnevno, poput keramike. Sa ciljem smanjenja zagađenja od plastičnog otpada započet je projekat „Više keramike – manje plastike“, kako na društvenim mrežama, tako i u realnosti kroz organizaciju čiji je idejni tvorac Lauren Moreira, koja trenutno živi i radi u Italiji.

Zastrašujuća je činjenica da se 33% plastike baci nakon prve upotrebe. S obzirom na to da nije biorazgradiva ona se samo usitnjava u sve manje komade, a pritom zbog aditiva koje proizvođači dodaju radi lakše proizvodnje otpušta razne toksične materije u okolinu. Ozbiljno utiče na životinjski svet, ali i na čoveka. Plastika polako dospeva u pijaću vodu i hranu koju jedemo, a istraživanja su pokazala da je skoro svaki čovek na planeti već pod uticajem ovog zagađenja i da se u našim telima nalaze fragmenti i toksini nastali upravo od odbačene plastike. Koliki je obim ovog zagađenja govori i činenica da samo SAD godišnje proizvede 30 miliona tona plastičnog otpada, a da se samo 8% istog reciklira.

Inspirisan ovim informacijama nastaje pokret Plastic Pollution Coalition i u okviru njega projekat More Clay Less Plastic – Više gline manje plastike, koji se bavi idejnim rešenjima kada je u pitanju upotrebna keramika koju smo u domaćinstvu najviše zamenili plastikom.

Njena izožba upotrebnih keramičkih predmeta pod nazivom „More Clay Less Plastic: Change in Your Hand“ je prikazana u deset gradova, što je doprinelo razvijanju pokreta, ali i generalnom zaključku da ljudi jako malo znaju o ovoj vrsti zagađenja. Ona je dopadljivim dizajnom i prikazom mnogih upotrebnih keramičkih predmeta posetiocima pokazala pojedine elemente davno zamenjene plastikom, koje su neki videli po prvi put u životu.

Zašto keramika? I pored toga što fragmeniti keramike mogu jako dugo opstati u prirodi poput plastičnih, oni ne utiču na prirodne procese niti ispuštaju toksične materije. Takođe, postoji i drevna povezanost sa predmetima od keramike i glinom kao prirodnim materijalom.

U Srbiji trend upotrebe unikatnog keramičkog posuđa polako raste. Iako nije direktno povezan sa pričom o zagađenju pozitivan je pokazatelj udaljavanja od industrijalizacije koja nas je pritisla sa svih strana. Sve više grnčara, umetnika, studija i ateljea u svojoj ponudi ima predmete od keramike zanimljivog dizajna i velike upotrebne vrednosti. Mnogi koji u oblast keramike uđu kao hobisti ili amateri svoje domaćinstvo prvo opskrbe upravo upotrebnim keramičkim predmetima, a kasnije ih vrlo rado proizvode i kao poklone najbližima i prijateljima. Pored ekološkog i estetskog aspekta prisutan je i onaj koji podrazumeva podršku zanatlijama i umetnicima u Vašem okruženju. Oni nastoje da ovaj drevni umetnički zanat opstane i da u Vaše domove unesu jednu posebnu energiju utkanu u svaki predmet, koji u procesu stvaralaštva prođe kroz njihove ruke.

Detalji sa izložbe „More Clay Less Plastic: Change in Your Hand“