UN: Uništavanje i pljačkanje nasleđa je ratni zločin

Autor Milan Stojković
Pogodaka: 853
UN: Uništavanje i pljačkanje nasleđa je ratni zločin

U petak, 24. marta 2017. godine Veće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je rezoluciju prema kojoj se uništavanje i pljačkanje kulturnog nasleđa u ratnim okolnostima, označava kao ratni zločin.

Veće sigurnosti je istaklo da uništavanje nasleđa može sprečiti proces pomirenja, usporiti ekonomski i kulturni razvoj i da se, u određenim okolnostima, može definisati kao ratni zločin.

“Namerno uništavanje nasleđa je ratni zločin. Ono je postalo taktika ratovanja koja razjedinjuje društva na duži period, kao strategija kulturnog čišćenja. Zato je odbrana kulturnog nasleđa više od kulturnog pitanja, ona je imperativ sigurnosti neodvojiv od odbrane ljudskih života… Oružje nije dovoljno za pobedu  protiv nasilnog ekstremizma. Izgradnja mira zahtjeva kulturu takođe; ona zahteva obrazovanje, opomenu, i prenošenje nasleđa“ istakla je Irina Bokova, direktorka UNESCO-a.

Tokom oružanih sukoba spomenici kulture i vredna baština mnogih naroda meta su uništavanja. Zemlje pogođene ratovima uz uništavanje nasleđa suočavaju se i sa ilegalnom trgovinom predmeta i umetnina. Kako bi u ratnim okolnostima sprečili ilegalnu trgovinu kulturnim nasleđem, Ujedinjene nacije su u toku 2015. godine usvojile rezoluciju koja zabranjuje takve aktivnosti. Rezolucija je usvojena usled ratnih sukoba i trgovini kulturnim vrijednostima u Siriji i Iraku.

Bokova je istakla da se u borbu protiv ilegalne trgovine nasleđem uključilo nekoliko međunarodnih organizacija, privatni sektor i muzeji, te da su od donošenja rezolucije do danas  evidentirani pozitivni pomaci.

Usvajanje ove rezolucije u Ujedinjenim nacijama predstavlja istorijsku odluku kojom bi trebalo da se ojača zaštita kulturnog nasleđa tokom oružanih sukoba.

Pripremio: Milan Stojković
Originalni članak: link (preuzeto sa ugrozenabastina.wordpress.com)