Nabisti - Avangarda pre avangarde

Leta 1888. mladi francuski slikar Pol Serizje pridružio se slikarskoj koloniji okupljenoj oko Pola Gogena u Pont-Avenu u Bretanji. U povratku svojim prijateljima sa kojima je pohađao umetničku akademiju Julian u Parizu, doneo je dragocen objekat - malu sliku, naslikanu uljem na stranici drvene kutije za cigare. Pod vođstvom Gogena, Serizje je naslikao gotovo apstraktan pejzaž velikih površina, čistih boja i beskompromisne dvodimenzionalnosti. Za njegove prijatelje ta slika je predstavljala put u moderno slikarstvo, i gotovo magijsko otkrovenje koje im je ona donela učiniće da sliku nazovu Talisman.

Opširnije...

Arhitekta iz budućnosti

Ivana je tipičan predstavnik nove generacije arhitekata: inovativnih, buntovnih, ekološki osvešćenih. Oni stvaraju imajući u vidu dobrobit Planete i njenih stanara.

Opširnije...

Pomoć na putu

Galerija moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci postoji od 1990. godine i, osim stalnih postavki Muzeja u čijem je sastavu, jedini je izlagački prostor u Smederevskoj Palanci. Za njeno osnivanje zaslužni su lokalno društvo likovnih stvaralaca „Vuksan“ i grupa tamošnjih intelektualaca.

Opširnije...