Otvaranje 5. sezone ciklusa koncerata „FMU i Gvarnerijus nagrađuju“

Pogodaka: 1747
Povodom otvaranja pete sezone ciklusa koncerata „FMU i Gvarnerijus nagrađuju“ u petak, 4. marta 2016. godine u 20 časova biće održan koncert violiniste Nemanje Beleje uz klavirsku pratnju Gordane Marjanović. [yee_row column-size="md-column" boxed_layout="yee-container-fluid" padding_layout="" style_detail="" theme_options="flattern" border_color="" border="none" background_image_options="none" background_image="" background_color_options="none" background_color="" responsive_column_reset="no" vacolumns="top" ex_class="" id="" visiable="1"][yee_column width="1/1" ors="" column-size="md-column" xs-column="0" xs-hidden="" sm-column="0" sm-hidden="" md-column="0" md-hidden="" lg-column="0" lg-hidden="" hidden-print="visiable" background_image="" background_color="" ex_class="" visiable="1"][wgt_jce_editor css_animation="no" ex_class="" style_detail="" yee-widget-theme="default" border_color="" border="none" visiable="1"]{content}

 

Zahvaljujući Kompaniji Nelt, koja godinama zaredom podržava cikluse konacerata „FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU” i ove godine nastupiće najbolji mladi umetnici sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, studenti osnovnih, master i doktorskih studija, koji se ističu svojim uspesima ostvarenim na domaćoj i međunarodnoj sceni, a proglašeni su i za najbolje na svojim katedrama.

Ovu seriju koncerata su 2012. godine pokrenuli Fakultet muzičke umetnosti i Centar lepih umetnosti Gvarnerius, sa ciljem da sjajni mladi muzičari dobiju priliku da se predstave publici i da njihov izraziti talenat i ostvareni rezultati, dobiju promociju kakvu zaslužuju. Tokom protekla četiri ciklusa pokazalo se da su ovi koncerti mnogo doprineli ovim mladim sjajnim umetnicima. Veliki doprinos su pružili i mediji koji su prepoznali vrednost ovih ciklusa i puno doprineli u ostvarenju cilja ovih projekata.

U okviru 5. ciklusa koncerata nastupiće 35 najboljih studenata na 20 koncerata tokom 2016. godine.

Čast da otvori ovaj 5. ciklus koncerata „ FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU” pripala je sjajnom mladom violinisti Nemanji Beleju koji će nastupiti u pratnji pijanistkinje Gordane Marjanović.

Na programu: J.S. Bach, N. Paganini, E. Ysaye, L.V. Beethoven, C. Saint-Saens.

Nemanja Belej je rođen 1993. godine u Nišu i vrlo rano je pokazao interesovanje zа muziku. Violinu svira оd svoje šeste godine. Nižu muzičku školu je završio u Nišu, а srednju Muzičku školu „Kosta Manojlović“ u Zemunu, u odeljenju za talente u klasi prof. Maje Jokanović, redovnog profesorа Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Osnovne akademske studije završio na FMU školske 2014/2015. takođe u klasi redovnog profesora Maje Jokanović. Sada je student master studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Maje Jokanović.

Učesnik je brojnih međunarodnih i republičkih takmičenja i festivala na kojima osvaja prve nagrade. Još od niže muzičke škole je nastupao kao solista uz pratnju gradskog Simfonijskog orkestra. Od februara 2009. godine je član Omladinskog orkestra srednje – evropske inicijativе (CEI Youth Orchestra) pod dirigentskom palicom mr. Igora Koretija. Sa ovim orkestrom je nastupao u mnogim koncertnim dvoranama (Milano, Rim, Katanija, Venecija, Bukurešt i dr.). Aprila 2011. godine u galeriji SANU u Beogradu održao je solistički koncert a na Međunarodnom takmičenju gudača u Sremskoj Mitrovici, maja 2011. godine, osvaja prvu nagradu i laureat od VII do X kategorije. U maju 2012. nastupao je kao solista sa kamernim sastavom Gudači sv. Đorđa na otvaranju međunarodnog takmičenja u Sremskoj Mitrovici.

Avgusta 2012. i 2013. godine učestvovao je na međunarodnoj turneji kamerne muzike COLLUVIO i tom prilikom nastupao u Beču, Minhenu, Ljubljani, Splitu, Sarajevu i Beogradu. Novembra 2012. godine, kao predstavnik FMU Beograd, učestvovao je kao solista na zatvaranju A - FESTA u Novom Sadu. Školske 2013/2014. kao i školske 2014/2015. godine proglašen je za najboljeg studenta gudačkog odseka na FMU Beograd i dobitnik je nagrade iz fonda Meri Žeželj Majer. Kao član orkestra Camerata Serbica septembra 2014. učestvovao je na prestižnom festivalu klasične muzike u Mariboru. 2015. godine je osvojio prvu nagradu na međunarodnom takmičenju gudača „Petar Konjović“. Član je orkestra gudača Lola klasik pod vođstvom prof. Ljubiše Jovanovića.

Usavršavao se na majstorskim kursevima poznatih violinista, među kojima su - Roman Simović, Stefan Milenković, Uto Ugi, Igor Koreti, Debora Neptaun, Ilija Marinković, Ken Aiso i drugih. Svira na violini iz 1893. godine.

 

{/content}[/wgt_jce_editor][/yee_column][/yee_row]