Pjevačka družina Svetlane Spajić

Pogodaka: 683
Smederevo, Centar za kulturu, umetnost
Pjevačka družina Svetlane Spajić nastupiće u sredu, 11. maja 2016. u 20.00 sati u Centru za kulturu u Smederevu. [yee_row column-size="md-column" boxed_layout="yee-container-fluid" padding_layout="" style_detail="" theme_options="flattern" border_color="" border="none" background_image_options="none" background_image="" background_color_options="none" background_color="" responsive_column_reset="no" vacolumns="top" ex_class="" id="" visiable="1"][yee_column width="1/1" ors="" column-size="md-column" xs-column="0" xs-hidden="" sm-column="0" sm-hidden="" md-column="0" md-hidden="" lg-column="0" lg-hidden="" hidden-print="visiable" background_image="" background_color="" ex_class="" visiable="1"][wgt_jce_editor css_animation="no" ex_class="" style_detail="" yee-widget-theme="default" border_color="" border="none" visiable="1"]{content}

 

KONCERT PJEVAČKE DRUŽINE SVETLANE SPAJIĆ

Program koncerta obuhvata tradicionalno srpsko pevanje. Ovaj vokalni sastav, pod sigurnim vođstvom Svetlane Spajić, a čije su članice: Minja Nikolić, Dragana Tomić, Zorana Bantić i Jovana Lukić, svetsku reputaciju počinje da stiče već od samog osnivanja, 2009. Zaštitni znak grupe je intenzivno pevanje, kao i bogat repertoar, koji uključuje mnoge gotovo zaboravljene vokalne tehnike i stare tradicionalne forme; gange, ojkalice, potresalice, pevanje „na glas”, ova grupa predstavlja u najprestižnijim koncertnim dvoranama (Concertgebouw, Wiener Konzerthaus) i festivalima širom Evrope (Rasa, WOMEX…), a mesto je našla i u predstavi Roberta Vilsona Život i smrt Marine Abramović. Grupa je 2012. objavila album "Siv sokole" (Multimedia 2012), a zatim je izašao album koji je družina snimila s čuvenom pevačicom iz Crnuće – Olgom Krasojević (WMAS, 2015).
Koncert Pjevačka družina Svetlane Spajić održaće se u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu.
Ulaznice po ceni od 350 dinara mogu da se kupe na biletarnici Centra za kulturu. Rezervacije i prodaja na telefone 4624-815 i 064/8295345 (Bilet servis).

Svetlana Spajić (r. 19. avgusta 1971. u Loznici, Srbija) je tradicionalna pevačica, izvođač, pedagog, kulturni aktivista i prevodilac. Najpoznatija je po svom izvođenju srpske narodne muzike, ali i po saradnji sa svetskim umetnicima poput Marine Abramović i Roberta Vilsona.

Pevala je u grupama „Paganke“, „Moba“, „Drina“, „New Ritual Group“, „Žegar živi“, Pjevačka družina Svetlane Spajić i drugim.

Saradnik je Međunarodne kulturne mreže „Projekta Rastko“ od osnivanja 1997, „Radio Svetigore“ i drugih kulturnih ustanova. Autor je emisija posvećenih tradicionalnoj kulturi.

Obrazovanje

Završila je Filološki fakultet u Beogradu (odsek za engleski i nemački jezik i književnost), kao i Međunarodnu školu holokausta na institutu Jad Vašem u Jerusalimu, Izrael.

Karijera

Od 1993. posvećena je negovanju i očuvanju srpske tradicionalne kulture sakupljajući i učeći na terenu, od izvornih pevača najstarije generacije. Njen repertoar srpske arhaike iz svih krajeva („od Kninske do Negotinske Krajine“) obuhvata i najstarije tradicionalne pevačke oblike iz Podrinja, poput pesama „na glas“, kantalica i pesama „na bas“.

Sa dvadeset četiri godine izabrana je u Solunu kao najmlađi član u elitni Interbalkanski tradicionalni ansambl sastavljen od najboljih tradicionalnih umetnika Balkana (Solun, Prvi međubalkanski festival kulture, 1995).

Učestvovala je u domaćim i internacionalnim muzičkim i pozorišnim projektima i nastupala sa svetski poznatim vokalnim umetnicima i muzičarima: Janka Rupkina, Stela Čiveše, Domna Samiu, Sainko Namčilak, „Balkan Bit Boks“, Entoni Hegarti...

Koncerte i predavanja držala je u prestižnim inostranim koncertnim holovima, festivalima i institucijama: WOMAD, WOMEX, Koncertgebau (Amsterdam), Koncerthaus (Beč), „Teatro Real“ (Madrid), „Dom“ (Moskva), Muzej moderne umetnosti (Njujork), Jad Vašem (Jerusalim), Grotovski institut (Vroclav), Muzej savremene umetnosti (Los Anđeles)...

Dugi niz godina sarađuje sa kompozitorom i instrumentalistom Borisom Kovačem i član je njegovog kamernog sastava „New Ritual Group“.

Učestvuje u projektima čuvene svetske umetnice Marine Abramović, a 2011. godine angažovana je na pozorišnom projektu „Život i smrt Marine Abramović“ eminentnog režisera Roberta Vilsona.

Odabrana diskografija

· Pod Ozrenom sviralica svira — srpska tradicija sa Ozrena (DVD), Kulturno umetničko društvo Ozren, Doboj, 2011.

· „Žegar živi“, Žegar živi, „Cloudvalley“, London, 2008.

· Svetlana Spajić i grupa „Belo platno“. Kosovo i Metohija, lice Evrope, multimedijalni disk i audio disk sa muzikom, „Tipon“, „TIA Janus“, 2006. i „Svetigora“, 2008.

· Razni izvođači, Serbia Sounds Global, vol. 1, 2, 3, 4, kompilacije, (B92, 2000, 2002, 2004, 2008).

· „Extended Europe“, Live in Vienna, Salon Elise - Vienna, 2002.

· Razni izvođači, Pesme iznad Istoka i Zapada, PGP RTS, 2000.

· Grupa „Drina“, Živa Voda (tradicionalno srpsko pevanje), „Svetigora“, 2000.

· Grupa „Moba“. Prioni Mobo, „Biljeg“, 1994.

Gostovanja na muzičkim albumima

· Boris Kovač, Anamnesis, „Long Arms Records“, Moscow, 2010.

· „Balkan Beat Box“, Blue Eyed Black Boy, „Crammed“, 2010.

Pozorišne predstave (kao autor muzike i izvođač):

· The Life and Death of Marina Abramovic, režija Robert Wilson, Mančesterski internacionalni festival „Teatro Real“, 2011/2012.

· Poslednja plovidba, režija Nebojša Bradić, Dunavski festival, Beograd, 2011.

· Harta, „Wrong Movement Ensemble“, Vojni muzej, Atina, 2008.

Priznanja i nagrade

· Za svoj doprinos u očuvanju tradicije i duhovnog blaga Srba iz Krajine odlikovana je 2010. najvišim priznanjem krajiških Srba, Prstenom umjetničkog bratstva manastira Krka.

· Album Žegar Živi („Cloudvalley“, London, 2008) koji je snimila sa Srbima-povratnicima u Dalmaciji uvršten je u petnaest najboljih svetskih izdanja u 2008. na „World Music European Charts“ i dobio ocenu jednog od najvažnijih etnomuzikoloških poduhvata u poslednjih petnaest godina na teritoriji bivše Jugoslavije.

Učestvuje u projektima čuvene svetske umetnice Marine Abramović, a 2011. godine angažovana je na pozorišnom projektu „Život i smrt Marine Abramović“ eminentnog režisera Roberta Vilsona.

{/content}[/wgt_jce_editor][/yee_column][/yee_row]