Milan Ignjatović - izložba grafika ,,Monolog 2"

Pogodaka: 242
Milan Ignjatović - izložba grafika ,,Monolog 2

Izložba grafika pod nazivom ,,Monolog 2" grafičara i likovnog pedagoga Milana Ignjatovića, otvara se 15.maja 2017g u 19h u galeriji SINGIDUNUM Autor će izložiti dvadesetak radova, nastalih u poslednjem periodu, izrađenih u tehnici linoreza.

Ova izložba je nastavak istraživanja na istu temu uvođenjem novih likovnih elemenata i predstavlja unutrašnji monolog razmišljanja i asocijacija umetnika, kao lična ispovest rečena grafičkim jezikom.
Ovog puta su to portreti za koje je vezana određena priča ili sećanje, ali se mogu i sami tumačiti u zavisnosti od mašte gledaoca.

Svaki crtež, slika, grafički list i sve što se stvori u tišini, je jedna vrsta monologa, kao kolaž trenutnih osećaja misli i emocija.

On se odvija u prvom licu i to na osnovu mnogobrojnih asocijacija, koje se transponuju i povezuju u raznovrsne likovne i grafičke celine.

Taj sadržaj i susret linija, oblika i površina se odvija na likovnoj pozornici gde je posetilac svedok onoga što se dešava u umetnikovoj mašti.

Otisak, prenesen na papir kao ožilljak, je ogledalo umetnika koji nekada daje objašnjenje a nekada predstavlja samo zapis trenutka, ličnu kartu jednog vremena.
Izložba grafika,,Monolog,, je lična ispvest autora rečena grafičkim jezikom. Ona predstavlja unutrašnji monolog uspomena, dilema, razmišljanja i asocijacija koje se pretvaraju u umetničku formu. Ovog puta su to portreti za koje je vezana određena priča ili sećanje, ali se mogu i sami isčitavati u zavisnosti od mašte gledaoca, ako je ima.

U jednom trenutku shvatam da je to samo monolog u teartu tišine.
autor

Milan Ignjatović je likovni pedagog i član grafičke sekcije ULUS-a.

Taj monolog u tišini možda je I bekstvo umetnika od zvuka ali mislim da mu to ne uspeva jer na svim grafičkim listovima ako pažljivo posmatrate videcete toliko ritma( koji u muzici čini vremensku a u grafici prostornu strukturu ) da će te čuti miziku.Urezujuci trag u plastičnu ploču umetnik joj nanosi ranu I svoje ožiljke duše otiskuje na ravnu površinui tako im daje drugi život. I to je ta magija koju pruža grafika , koja uhvati grafičara I u koju se on trajno zaljubljuje.

Grafički listovi su štampani u malom tiražu,sadrže višestruke informacijeu sažetom obliku I zahtevaju mirno I strpljivo posmatranje.

Željko Đurović – slikar I grafičar

Milan Ignjatović
Rođen 13.juna 1956g. u Bogatiću.
Osnovnu školu i gimnaziju završio u Zemunu.Višu Pedagošku Školu diplomirao u klasi Miluna Mitrovića, odsek-likovna pedagogija u Beogradu.
Član je ULUS-a i udrženja likovnih I primenjenih umetnika Zemuna. Predsednik Aktiva likovnih pedagoga.
Dobitnik je prve nagrade na medjunarodnom festivalu digitalne umetnosti ART - TECH u Pančevu.
Prolećna nagrada društva likovnih i primenjenih umetnika I galerije Stara Kapetanija iz Zemuna. Do sada je izlagao na brojnom kolektivnim i samostalnim izložbama.

- Galerija Stara Kapetanija - Zemun
- Pedagoški muzej - Beograd
- Galerija Pinki - Zemun
- Dom Vazduhoplovstva - Zemun
- Galerija muzeja - Negotin
- Cvijeta Zuzorić - Beograd
- Studentski kulturni Centar - Beograd
- Galerija SPC - Malme - Švedska
- Galerija Singidunum -Beograd
- Galerija K.C.- Kruševac
- Muzej grada Novog Sada – Sremski Karlovci
- Galerija SKC - Novi Beograd
- Galerija IKAR – Zemun
- Kuća Đure Jakšića – Beograd –Skadarlija

Učesnik je više likovnih kolonija - Široka Staza – Zemun, Bukovo – Negotin, - Petrovac na Mlavi, Zasavica – Mačvanska Mitrovica
Radi u Osnovnoj školi ,,Svetozar Miletić" u Zemunu. Osnivač je i organizator DELIS-a, dečijeg likovnog stvaralaštva. U poslednjem periodu oblast izražavanja je digitalana umetnost i grafika.Član je grafičke sekcije ULUS-a.