Pobednički filmovi 64. Martovskog festivala u Bioskopu Doma omladine Beograda

Pogodaka: 259
U petak, 7. aprila 2017. godine od 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, biće prikazani pobednički filmovi 64. Martovskog festivala. Ulaz je slobodan! [yee_row column-size="md-column" boxed_layout="yee-container-fluid" padding_layout="" style_detail="" theme_options="flattern" border_color="" border="none" background_image_options="none" background_image="" background_color_options="none" background_color="" responsive_column_reset="no" vacolumns="top" ex_class="" id="" visiable="1"][yee_column width="1/1" ors="" column-size="md-column" xs-column="0" xs-hidden="" sm-column="0" sm-hidden="" md-column="0" md-hidden="" lg-column="0" lg-hidden="" hidden-print="visiable" background_image="" background_color="" ex_class="" visiable="1"][wgt_jce_editor css_animation="no" ex_class="" style_detail="" yee-widget-theme="default" border_color="" border="none" visiable="1"]{content}

 

Martovski festival završen je, 64. put po redu, ali filmovi nastavljaju svoj život. Predstavljamo vam 6 filmova koji su osvojili Gran Pri za najbolje u konkurenciji preko 80 vrhunskih domaćih i međunarodnih ostvarenja.

 

Samo devojčice plaču, r: Vladimir Milovanović (2017, 22 min, Srbija) – Gran Pri za najbolji domaći kratkometražni igrani film.

Na rekreativnoj nastavi u Jugoslaviji 1989.godine odžavaju se izbori za predsednika odeljenske zajednice đaka uzrasta deset godina. U izbornoj trci pobeđuje Boban.

 

Fliposkop, r: Krunoslav Jović (2017, 5 min, Srbija) – Gran Pri za najbolji animirani film.

Grupa udarnika vredno radi na zajedničkom projektu. Oni pripremaju animirani film o Ikaru koji treba da bude prikazan u bioskopskoj sali punoj posetilaca. Ali, ne ide sve po planu...

 

Papirnati život, r: Zoran Tairović (2017, 30 min, Srbija) – Gran Pri za najbolji dokumentarni film do 50 minuta.

Kroz dokumentarni prikaz života jedne romske porodice, film govori o problemima prevremenog ulaska dece u radni proces, i ruši nametnute stereotipe o marginalizovanim društvenim grupama.

 

State of Emergency Motherfucker, r: Sébastien Petretti (2016, 5 min, Belgija) – Gran Pri za najbolji međunarodni kratki igrani film.

Nadrealna komedija koja opisuje društvo u kome su policijsko nasilje i ugrožavanje privatnosti svakodnevna i uobičajena stvar, normalna i odvratna. I same žrtve su navikle na to. Čak se i policija navikla na to!

 

Dubina dva, r: Ognjen Glavonić (2016, 80 min, Srbija, Francuska) – Gran Pri za najbolji dokumentarni film preko 50 minuta.

Dubina dva je eksperimentalni dokumentarac o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda. Film predstavlja gest otpora zaboravu i pokušaj da se da glas pričama zatrpanim u tišini.

 

Sve, još uvijek, u orbiti, r: Dane Komljen, James Lattimer, (2016, 23 min, Srbija) – Gran Pri za najbolji eksperimentalni film.

Dva naoko nepovezana momenta u izgradnji Brazilije: san sveca Don Boska kao temelj stvaranja megalopolisa i maleni gradić koji su izgradili njegovi radnici i u kome su živeli sa svojim porodicama.

www.martovski.rs 

 

{/content}[/wgt_jce_editor][/yee_column][/yee_row]