Pikaso današnjice

Autor Bojana Erić
Pogodaka: 636
Pikaso današnjice Marko Tomić

Marko Tomić, mladi slikar koji živi i radi u Majamiju, a kojeg su kritičari posle izložbe u Njujorku nazvali novim Pikasom! Izložba održana u „Mikser hausu‟, ujedno je bila i evropska premijera ovog talentovanog umetnika koga svet zna bolje nego mi. Oduvek zainteresovan za umetnost konačno je svoj san pretočio u dela.

Rođen je u Beogradu 30. jula 1984. godine, gde je završio studije Geoekonomskog fakulteta na Megatrend univerzitetu i sa dvadeset i tri godine odlazi u Ameriku, gde počinje njegova slikarska karijera. Posle kraćeg lutanja po Americi odlučuje da živi u Majamiju, južnom delu Floride. U stalnoj je vezi između Beograda i Majamija, a selidbu po svetu koristi kao traganje za inspiracijom. Ipak, slikar nije zaboravio svoj rodni grad i danas se može pohvaliti pozitivnom saradnjom sa grupom umetnika iz glavnog grada.

Marko potiče iz porodice u kojoj su mnogi članovi umetnici, pa se tako razvijala njegova ljubav i privlačnost ka umetnošću, stvaranju i istraživanju tajni života. Ujedno, zahvaljujući poznanstvu umetničkog sveta, dobija podršku svoje porodice u svemu. Pored porodice, veliku podršku mu pruža tim koji stalno raste i napreduje, a kojem je slikar beskrajno zahvalan.

Božanski glas

Slikar koji nije imao klasično umetničko obrzovanje, menjao je dosta poslova u potrazi za sobom. Ujedno i mistik koji izučava misticizam ili verovanje u vrhovne stvarnosti iznad materijalnih, povezanost probuđenih ljudi s osećajem Svemira, Božijeg bivanja, pa je I sam početak Markove karijere misitčan. Umetnički izbor i odluka su osvetljeni od javljanja Glasa i Unutrašnjeg sveta podsvesno i svesno.

„Čuo sam glas i osetio se svesno i pribrano pre pet godina tokom vožnje kolima, od tada slikam i moja misija raste, ljubav i pozitivna energija iz mene dodiruju srca.‟

Počeo je da slika tako što je iznenada kupio mnoštvo materijala, slikao 28 sati bez prestanka i stvorio svojih prvih tridesetak slika. Svoj talenat shvata kao dar od Boga i misiju da svojom umetnošću ostvari vezu među ljudima. Ključan momenat, prekretnica I shvatanje da je slikarstvo ono čime želi do kraja svog života da se bavi.

„Looking for a friendly Universe‟

Izložba slika pod nazivom: Miami Belgrade Art show „LOOKING FOR A FRIENDLY UNIVERSE‟ održana je u „Mikser hausu‟. Izložbu mladog slikara otvorila je naša poznata slikarka Biljana Cincarević. Na izložbi se moglo videti dvadeset slika nastalih u Majamiju i tokom umetnikovog boravka u Beogradu poslednjih par meseci, ali i veza ova dva gada. Poruka izložbe jeste – stvarajte, verujte u sebe, maštajte i negujte ljubav .

Slikar izutetne ekspresije, originalnog stila i velike produktivnosti, ubrzo biva zapažen na savremenoj američkoj umetničkoj sceni i postaje član umetničkih grupa i galerija „Raw Artist‟ (Majami) i „Art Up Close‟ (Njujork) .

Od 2012. Marko stalno izlaže svoje radove u Americi:
– 2012, 2013 i 2014: festival „Art Basel Miami‟ (prva samostalna izložba).
– 2013: „Art Expo‟ (Njujork) – dobija nadimak „The New Picasso‟.
– 2013: „Soho‟ galerija (Njujork).
– 2012, 2013, 2014: izložba i slikanje uživo – galerije prestižnih internacionalnih hotela „Marlin‟ i „Delano‟ – grupa „RAW Miami‟, „Artist 4 artist‟.
– 2014, samostalne izložbe: „Haven bar galery‟, „La Terrase galery‟ (Majami bič).
– 2015: samostalna izložba i performans uživo – „LMNT Art Centre‟ (Majami bič).

Uz pomoć dvoje američkih slikara stvara umetničku grupu i stalno izvodi performanse slikanja uživo, inspirisane različitim temama.

Sloboda stvaranja

O svom stvaranju Tomić govori kao o super moći i prirodnoj snazi. Svaka slika je za njenog tvorca posebna i slikar ih sve voli i ceni, a one predstavljaju njegov dnevnik. Kroz njih čovek ima pravo na novi život i nove ideje. Prilikom samog procesa stvaranja Marko koristi slikarski i neslikarski pribor. Četke, noževe, prste, krpe i ostale ideje koje mu dođu u toj sekundi. Svaki pokret četke je misaono povezan sa osećanjima. A sama lepota leži u oku posamtrača i osvajanju lične slobode. Kroz slikarstvo razvija teorije konektivizma i futurizma.

Živi duhom umetnosti

Danas se Marko ponosi sa više od 160 slika koje su nastale različitim tehnikama, materijalom, a želja mu je da svojim umetničkim doprinosom postane slikar koji će unutar umetnosti ostaviti dubok trag u svetu.
Njegove slike nalaze se u kolekcijama i privatnim galerijama nekih od najbogatijih i najuticajnijih ljubitelja umetnosti Evrope i Amerike: Artur Vin, vlasnik „Bostonian‟ hotela u Bostonu; Džimi Somers, vlasnik „Wildfox‟ u Holivudu; Roland Denk, kolekcionar umetnostima, iz Beča; Kris Fondakaro, izvršni direktor iz „Marwell company‟; Filip Starks, arhitekta; Ričard Karije, kolekcionar umetnostima iz Njujorka; a veliki ljubitelji njegovih slika su i Roberto Kavali, Al di Meola, Daglas O’Donel i mnogi drugi.

Bez granica

U daljem planu, srpsko-američki slikar imam dosta ideja, izuma, slika, spisa i knjiga, galerija, ljude sa kojima želi da sarađuje i puno posla koji stalno usmerava na pozitivan način i osećaj ljubavi.

„Napred koračam, smireno i u blagostanju. Bez granica.‟

Stvaralački postupak kod Tomića je strast za izabrani posao. Ta strast predstavlja siguran uspeh. Veliki deo čini i meditacija koja pomaže u pronalasku odgovora, baš kao i stav.

Vodi se mantrom: „Ja mogu, Ja hoću, Ja postojim, Ja verujem, Ja volim. Action! Emotion is energy in motion.‟

dodaje: „U životu, pa i u stvaranju ima uspona i padova, ali znanje je svima dostupno. Ideje su besplatne i beskonačne. Vreme postoji samo u prostoru. Život je dar, umetnost je život. Ljubav stvara, ljubav je najjača snaga, vera u sebe pomera planine. Čovek se void snagom svoje volje, ovo je naše vreme. Putujte, istražujte, pomerajte granice svojih mogućnosti, rad i vera u sebe čine zagarantovani uspeh.‟