Kulturvakcinacija Br.1 - Klub knjižara "Magistrala"

Autor Saša Matić
Pogodaka: 597
Kulturvakcinacija

U petak, 17. juna 2016. godine u prostoru Kluba – knjižare ’’Magistrala’’, Udruženje ’’Bulevar Umetnosti’’ održalo je tribinu ’’Kulturvakcinacija’’. Ovo je bila prva u nizu tribina, koja je za cilj imala da mladima približi programe pojedinih kulturno-umetničkih institucija u koje oni sami mogu da se uključe i postanju deo njih, ili kroz aktivno učestvovanje u projektima, ili kroz praćenje njihovih dešavanja. Predstavnici Gvarnerijusa, Muzeja afričke umetnosti, Gete instituta, organizacije Gradska Gerila i Doma kulture ’’Studentski grad’’, u svom kratkom izlaganju publici su približili svoje programe i pozvali ih da uzmu aktivno učešće u njima.

 

Gvarnerijus - Centar lepih umetnosti

Biljana Petković, predstavnik Centra lepih umetnosti Gvarnerijus, govorila je o instituciji koja postoji već 15 godina i koja se finansira iz sopstvenih sredstava, bez velike pomoći državnih ministarstava. Gvarnerijus je posle petogodišnje rekonstrukcije zvanično počeo sa radom 2001. godine. Već 15 godina ova institucija radi na afirmaciji mladih i podržava sve koji su na početku svoje karijere kroz raznovrsne programe i projekte. U Gvarnerijusu su nastupili vrhunski inostrani i domaći solisti i ansambli, održane su mnogobrojne izložbe istaknutih umetnika, a zbog uspešne saradnje sa stranim ambasadama, ovde se svake godine organizuju predstavljanja kultura različitih zemalja.
Gvarnerijus je realizovao preko 850 umetničkih projekata, a veliki deo njih su upravo posvećeni mladim talentima:

- ’’Nagrada Gvarnerijus’’
- ’’Nagrada Gvarnerijus za najtalentovanijeg violinistu godine’’
- Ciklus ’’Gvarnerijus nagrađuje’’, koji već 5 godina uspešno funkcioniše uz saradnju sa Fakultetom muzičkih umetnosti.

www.guarnerius.rs

 

Muzej Afričke umetnosti

Ivana Vojt predstavila je Muzej afričke umetnosti i njihov program ’’Praktikum’’.
Ova institucija već 39 godina radi pod pokroviteljstvom grada Beograda i raznovrsnim programima pokriva sve starosne grupe.
Program ’’Praktikum’’ započet je 2013. godine. Okuplja studente Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji dobijaju priliku da postanu tzv. vodiči kroz izložbe Muzeja afričke umetnosti. Svake godine pravi se odabir od 10 studenata svih katedri Filozofskog fakulteta (osim katedre za psihologiju), koji se kroz dvomesečne pripreme obučavaju za tematska vođenja kroz izložbe. Studenti sami kreiraju teme i sami osmišljavaju način vođenja i prikazivanja postavke. Kroz radionice javnog nastupa, probe vođenja kroz izložbu...studenti se pripremaju da od maja do oktobra budu vodiči publike kroz raznovrsne programe kao što su ’’Afro festival’’ (koji se već 15 godina uspešno održava svakog juna), ’’Dani evropske baštine’’...

www.museumofafricanart.org

 

Gete institut i Gradska Gerila

Zorica Milisavljević, Ivana Andrejić i Katarina Kragović zajednički su predstavile Gete institut i njegov projekat ’’Gerilu’’, koji je 2010. počeo sa realizacijom, da bi se 2014. osamostalio i postao zasebna organizacija ’’Gradska Gerila’’. Cilj Gerile jeste okupljanje mladih koji žele da kroz raznovrsne programe poboljšaju stanje samog Beograda. Novi ’’Gerilci’’ biraju se na osnovu konkursa, a do danas je kroz ovu organizaciju prošlo više od 200 ljudi, koji su želeli da realizuju neku svoju ideju.
Projekti koji se tiču arhitekture, urbanizma, umrežavanja mladih, samo su neki od aktuelnih programa. Od 2014. godine fokus Gerile stavljen je na dešavanja u Savamaloj. Postoji nekoliko modula koji su veoma aktivni i koji se uspešno realizuju:
- Puls Savamale koji se bavi istraživanjem zvukova u ovoj gradskoj četvrti
- Otvorena biblioteka
- Par minuta arhitekture
- Škola urbanih praksi
- GG dijalozi, kao i još mnogo aktuelnih modula.

www.cityguerilla.org

 

Dom kulture "Studentski grad"

Marina Lučić, PR Doma kulture ’’Studentski grad’’, govorila je o instituciji koja postoji već 42 godine i koja je pod okvirom Ministarstva prosvete. Godišnje se u ovom Domu kulture realizuje preko 100 projekata koji su kulturno-obrazovnog i umetničkog karaktera. Svakodnevno ova institucija pruža raznovrsan program mladima, trudeći se da upravo kroz te programe još više zainteresuje mladu publiku za kulturu i umetnost. Neki od najvećih godišnjih projekata su:
- Bijenale crteža i grafike koje okuplja studente umetničkih fakulteta iz cele Srbije
- Festival animiranog filma
- Festival alternative
- Festival muzičkog dokumentarnog filma koji će se ove godine po prvi put održati, uz nadu da će okupiti veliki broj gledalaca.

www.dksg.rs

Nakon kontaktiranja preko 20 institucija, poziv za učešće na tribini je prvobitno prihvatilo 10 predstavnika, ali u poslednjim trenucima je nekoliko od njih odustalo ili se nije odazvalo na mejlove oko konačne saradnje. Ovo je još jedan od problema sa kojima se susreću predstavnici institucija koji žele da prošire saradnju sa drugima. Neodgovaranje na poslovne mejlove, nedovoljna obaveštenost o saradnji, odustajanje od projekata bez adekvatnih opravdanja, samo su neki od problema sa kojima se institucije susreću. Zbog toga će Udruženje ’’Bulevar Umetnosti’’ kroz buduće projekte raditi i i na tome da se takav neprofesionalizam promeni i da kulturno-umetničke institucije poboljšaju međusobnu saradnju. Upravo ta saradnja može biti polazište i pokretač za rešavanje mnogobrojnih problema u kulturno-umetničkoj oblasti.

Zbog toga se još jednom zahvaljujemo akterima ove prve tribine, koji su odvojili malo svog vremena, i odlučili da budu prvi učesnici u inicijativi za promenu i poboljšanje odnosa prema kulturno-umetničkoj oblasti. Sigurni smo da ćemo i dalje veoma uspešno sarađivati i da ćemo započeti veoma težak, ali prekopotreban put ka ostvarivanju zajedničkog cilja – aktiviranje i uključivanje mladih u programe u kojima mogu da iskažu svoj talenat i pokažu idejna rešenja za probleme na pravi način.